Unu din zece suceveni „prestează“ la negru

În urmă cu un an numărul „ilegaliștilor” era dublu, munca fără forme de angajare fiind „albită” ca urmare a expansiunii creditelor de consum
Unu din zece suceveni lucrează fără forme de angajare. Cel puțin acesta este opinia șefului Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Mihai Airinei, care a precizat că nivelul muncii la negru este foarte greu de apreciat. Domnia sa spune că anul trecut, în baza unui sondaj de opinie național, a fost efectuată și o estimare județeană, procedeul constând în adaptarea indicatorilor respectivi la numărul de locuitori ai județului.
 

Dl Mihai Airinei subliniază că, dacă la acea dată numărul lucrătorilor fără forme legale era de peste 20% din totalul angajaților cu carte de muncă, în prezent acesta a scăzut la 10% (12.000 de persoane). Inspectorul-șef crede că diminuarea este un rezultat al acțiunilor de prevenire și control, dar și al conformării angajatorilor la legislația în vigoare. Nu în cele din urmă, relevă domnia sa, un rol important în această ecuație îl au și salariații. Este vorba despre faptul că persoanele care vor să-și cumpere bunuri în rate nu au această posibilitate în lipsa de unui contract de muncă. „Un rol în acest sens îl are și presiunea pe care o fac angajații. Majoritatea apelează la un credit bancar, iar obligația anexării la dosar a copiei după contractul de muncă îi face atât pe angajatori, cât și pe angajați, să intre în legalitate”, a evidențiat șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: