În cadrul unui parteneriat româno-ucrainean

Laborator mobil de conservare-restaurare pentru urgențe

Desfășurat de Complexul Muzeal Bucovina în parteneriat cu Muzeul Regional Rădăuți, proiectul transfrontalier „Păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural mobil din Bucovina” a fost lansat oficial vineri, la Muzeul de Științele Naturii din Suceava, în prezența reprezentanților CJ, ai muzeului cernăuțean (partenerul ucrainean) și ai Complexului Muzeal Bucovina. Proiectul se va desfășura între cele două regiuni până în octombrie 2008, propunându-și atât apropierea celor două instituții de cultură aflate de o parte și alta a graniței, cât și întărirea relațiilor interumane.
 

„Programul va contribui la dezvoltarea cooperării transfrontaliere în vederea relevării moștenirii culturale comune, încurajându-se contactele între oameni, respectiv schimbul de experiență pentru spe-cialiști din același domeniu, indiferent de nivelul lor de pregătire profesională. Se vor prezenta și discuta ultimele noutăți din domeniul păstrării și restaurării bunurilor mu-zeale mobile și se vor organiza ateliere de lucru în cadrul laboratorului de conservare și restaurare cu scopul de a apro-funda cunoștințe, informații și metode din domeniu și de a consolida relații interumane” – a informat directorul CMB, Emil Constantin Ursu. În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de infor-mare și instruire profesională în domeniul conservării și restaurării patrimoniului cultural comun, la care vor participa 8 angajați ai Muzeului Regional Cernăuți și specialiștii Complexului Muzeal Bucovina. Prin acestea se urmărește realizarea unui transfer de experiență și know-how, în domeniul conservării și restaurării. „Un alt obiectiv care va fi atins prin acest proiect este cel de a conserva și restaura bunurile culturale aflate în patrimoniul celor două părți implicate în program. Patri-moniul vizat reprezintă o sur-să importantă de dezvoltare la nivel local și regional, în am-bele regiuni existând resurse culturale reprezentative – monumente, situri arheologice, lăcașe de cult, instituții culturale deținătoare de obiecte de patrimoniu imobil –, care prin conservarea și valorificarea lor permit obținerea de be-neficii economice pentru comunitate. Pentru desfășurarea activităților de conservare-restaurare asupra bunurilor de patrimoniu a celor două părți implicate vor fi achiziționate echipamente și aparatură de specialitate. Echipamentul achiziționat va fi utilizat în cadrul unui laborator mobil de conservare-restaurare, cu care se va interveni în lucrări de urgență și de întreținere pentru încetinirea și chiar stoparea proceselor de degradare și de-teriorare pe care le suportă bu-nurile culturale în contact cu factorii de mediu. Cu ajutorul laboratorului mobil de con-servare-restaurare se va interveni asupra bunurilor de patrimoniu aflate în gestionarea celor două părți implicate în proiect. Proiectul va participa la dezvoltarea economică a re-giunii, respectiv a turismului cultural, Muzeul Regional din Cernăuți și Complexul Muzeal Bucovina Suceava vor deveni repere în circuitul turistic regional și obiective atractive pe piața culturală”, a mai precizat dl Ursu. Desfășurat în cadrul Programului de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006, proiectul are o valoare de 58.646 fiind finanțat de UE.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: