Iarna s-a așezat peste județ

Drumul spre Ardeal ar putea fi ocolit prin Coșna, în condiții deosebit de bune, fără frică de mult temutul pas „Tihuța” > În acest sens, au existat planuri, s-a făcut și un proiect, șantierul era în prag de deschidere, numai că, de 17 ani, totul a rămas în… coadă de pește
A început de (mai) ieri să cadă, câte un fulg… Peste județul Suceava, ninsoarea a început să se abată mai ales de duminică seara când, încet, încet, a prins să se așeze, ce-i drept, într-un strat destul de mic. Dacă în alte zone ale țării se poate vorbi deja despre o iarnă autentică, de ninsori abundente, despre pârtii de schi aglomerate, la noi încă nu-i vorba despre așa ceva. Nu sunt probleme, aflăm, situația este normală chiar și în zonele de munte, cum ar fi Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Coșna sau alte localități.
 

La Izvoarele Sucevei, de pildă, după cum ne-a spus dl primar Petru Mehnu, ieri dimineață se putea trece, chiar ușor, cu mașina, peste „Pohoniș”, spre Brodina de Sus. Autospeciala ce transportă elevi a ajuns în cătunele îndepărtate, pentru a-i transporta pe copii la școală. Început plăcut de iarnă și la Coșna, localitate prin care era preconizat să se constru-iască o arteră rutieră care să ocolească muntele abrupt spre Bârgaie și să iasă la Ilva Mică. După aprecierea dlui primar Ilie Todașcă, această investiție ar însemna o mare realizare, ce ar duce la descongestionarea traficului și evitarea muntelui, mai ales la Tihuța, unde, an de an, conducătorii auto se confruntă cu mari dificultăți. Înainte de decembrie 1989, se făcuse chiar un proiect pentru începerea drumului respectiv, prin Coșna, șantierul era pre-gătit, iar în ziua de 22 de decembrie a acelui an, după cum își amintește dl Todașcă, se aduseseră chiar utilajele necesare pentru începerea lucrării. În ziua amintită, o comisie de la județ sosise în localitate pentru a discuta cu cetățenii în vederea stabilirii despăgubirilor ce se impu-neau pentru terenul ce urma să fie ocupat de drumul mult visat. Din nefericire, despre această arteră rutieră, deo-sebit de utilă, dar care ar costa ceva bani, nu se mai aude nimic. Cum, în general, din punct de vedere al drumurilor, județul Suceava a fost uitat sau ocolit de ministerul de resort (autostrada Iași – Cluj va trece prin județul vecin, Neamț, și nu pe la noi), calea rutieră mai scurtă, de 30 km, de la Coșna la Ilva Mică, pare să rămână doar o idee așternută pe niște hârtii, pe care s-a așezat, de multă vreme, praful. Când posturile centrale de radio sau cele de televiziune anunță că circulația în Pasul Tihuța a fost întreruptă sau că, aici, s-au înre-gistrat tot felul de evenimente nedorite, oamenii din Coșna și autoritățile locale din aceas-tă comună se gândesc la proiectul lor, care nu a mai prins viață. De la Primăria comunei Poiana Stampei, dl ing. Viluț Mezdrea ne-a comunicat că începutul de iarnă este minunat, zăpada s-a așezat ca o mantie albă și pufoasă, creând senzația că sărbătorile sunt pe aproape. Din fericire, chiar dacă la primele ore ale dimineții a bătut și vântul, nu s-au format troiene, nu sunt necazuri, situația este normală, chiar și pe drumul european ce duce spre temutul pas Tihuța, de care mulți conducători auto se apropie cu frică. Pentru că șoseaua este în lucru, cu multe porțiuni îngustate, cu noroi și gropi, situație care îi determină pe cei de la volan să aibă justificate motive de temere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: