Minunile „sfântului secretar” din Horodnic de Jos, care a descoperit… ubicuitatea

> Doi cetățeni români au fost căsătoriți, deși se aflau la mai bine de 4000 km unul față de altul Polițiștii suceveni l-au deferit Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pe secretarul comunei Horodnic de Jos, Gheorghe Popescu, de 40 de ani. În sarcina lui, cei în uniformă au adunat probe în ceea ce privește săvârșirea, în calitate de funcționar public, a infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale.
 

Omul numărul doi în comună s-ar face vinovat de faptul că, în cursul anului 2005, i-a căsătorit fictiv pe Aurel Iroftei, de 25 de ani, din Horodnic de Sus, și Mărioara Beghean, de 28 de ani, din Voitinel. Mai precis, i-a eliberat bărbatului, la soli-citarea acestuia, un certificat de căsătorie din care rezulta că este căsătorit cu Mărioara Beghean. Doar că femeia se afla la data încheierii legale a legăturii matrimoniale tare departe de casă, mai precis în Portugalia, la muncă. Cu alte cuvinte, secretarul a făcut o minune demnă de Faptele Sfinților: a inventat ubicui-tatea și anume capacitatea cuiva de a se afla în același timp în mai multe locuri. Lui A. I. îi trebuia documentul purtând însemnele statului român pentru a obține o lo-cuință în Portugalia. În dosar figurează și medicul comunei Horodnic de Sus, Virgil Iacob, în vârstă de 50 de ani, fără aportul căruia nu s-ar fi putut întocmi falsul. El este cercetat pentru instigare la fapta săvâr-șită de secretar. Tărășenia ilegală a ieșit la iveală în septembrie a.c., când Mărioara B. a revenit în Româ-nia, întocmindu-și documen-tele necesare pentru eliberarea unei cărți de identitate. Femeia a „uitat” că actul de căsătorie este fals și l-a prezentat pe acesta lucrătorilor Serviciului Public Comunitar din Ră-dăuți. Care și-au dat seama de fals și au anunțat SIC din cadrul IPJ Suceava. Mărioara Beghean va răspunde penal pentru uz de fals. Am luat legătura cu primarul din Horodnic de Jos, Ștefan Teleagă, care ne-a declarat: „N-am știut nimic, abia acum trei zile am aflat câte ceva. Nu cunosc amănunte, dar trebuie verificat. Oricum, tot ce pot să vă spun că secretarul e, așa după cum îl cunosc, și nu îl cunosc de ieri de azi, un om la locul lui, care și-a îndeplinit totdeauna exemplar îndatoririle de serviciu”. Subprefectul Dumitru Pașniciuc: „Nu sunt la curent, dar deîndată ce mă voi informa, vă voi comunica măsurile care se pot lua față de cel care ar fi încălcat legea”. Medicul Virgil Iacob nu a putut fi contactat. Potrivit art. 288, C. pen., alin. 2, falsul material în înscrisuri oficiale, săvârșit de un funcționar în exercițiul atribuțiunilor de serviciu, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Instigatorul primește, de regulă, aceeași pedeapsă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: