Laptele, mai puțin plătit decât apa minerală

Crescătorii de animale sunt descurajați de faptul că trebuie să vândă laptele pe un preț de nimic. Orășenii care știu cât de trudnică este munca în agricultură și cât primesc crescătorii de animale pe lapte se întreabă de ce în magazinele din Suceava litrul de lapte se vinde cu 17 lei.
 

La Primăria Poiana Stampei s-au primit chiar memorii și plângeri de la numeroși crescători de animale din cauză că laptele este mai puțin plătit decât apa minerală de la izvor. „Ei ne cer să intervenim pentru ca prețul laptelui să crească de la 0,68 lei/litru și să ajungă măcar cât prețul apei minerale – ne spunea dl primar Elisei Todașcă. Cele trei societăți de procesare a laptelui din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc și Pojorâta s-au înțeles să nu plătească laptele la adevărata lui valoare, deși, dacă se îndeplinesc anumite condiții, se mai acordă 0,30 lei/litru, dar nici așa nu se acoperă cheltuielile cu strângerea furajelor și îngrijirea animalelor. Din această cauză crescătorii de animale s-au descurajat și au redus numărul de animale, rămânând multe pășuni necosite și fânețe nerecoltate. Le-am spus oamenilor că prețul mic e mai mult decât nimic, dar asta nu-i încurajează deloc. Și prețul obținut pentru carne este la fel de mic, așa că oamenii nu mai sunt interesați să îngrijească pământul și să crească animale, pentru care se cere o muncă continuă, din zori în noapte, fără sărbători și cu venituri foarte reduse”. Oare guvernanții cunosc ce se întâmplă cu zootehnia românească? După pasivitatea lor de până acum, se pare că nu! Iar când se vor trezi la realitate, s-ar putea să fie prea târziu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: