Cruzimea care surâde

N-am avut obiceiul de sfida generațiile tinere cu formule gen „pe vremea mea nu era așa”, pentru că îmi amintesc foarte clar încă de toate momentele de „deraiaj” din vremea când aveam 18, 20 sau 25 de ani. Cei de un leat cu mine n-au fost „uși de biserică” cum sunt tentați să pară azi, la maturitate, când își ceartă odraslele din nu știu ce motiv. Și atunci chefurile erau chefuri, gașca era gașcă, graba de a crește mai repede la fel de mare, iar tentațiile de orice fel aveau ecou pentru „obrăznicăturile” acelor vremuri.
 

Daniela BEALE

Oricât aș căuta însă în miezul celor mai imorale fapte, gesturi sau conjuncturi din tinerețea mea năbădăioasă nu găsesc vreo sămânță ce ar motiva măcar puțin din comportamentul cumplit al celor doi tineri din București care au torturat un al treilea, până l-au ucis, caz mediatizat săptămâna trecută în toată țara. Nu leg, nu pot pune cap la cap ceea ce doar psihologii motivează, cum doi băieți, tineri și frumoși au ajuns să facă ceea ce provoacă frisoane și împătimiților de filme horror. Cu o cruzime ce s-ar inocula unui om nu-mai cu „știință”, cei doi l-au legat, l-au bătut sistematic, în trepte, și l-au sufocat în final, pe nefericitul care, chipurile, nu i-a lăsat să se destindă pe calculator, dar pe care se bănuiește că au vrut să-l jefuiască. Și pentru că la un moment dat nu erau foarte siguri ce urmau să facă, s-au dus în bucătărie, au făcut o cafea pe care au băut-o până li s-au limpezit creierii, surzi la gemetele și rugămințile chinuitului din camera de alături. Imaginile televizate i-au arătat pe cei doi băieți ieșind de la audieri. Cu cătușele la mâini, surâdeau, fără urmă de regret pe față. Surâdeau (!!!) și brusc totul arăta mai odios decât fapta în sine. Ce, Doamne iartă, poate strâmba astfel sufletul unui tânăr!? Și de ce oare – când am înțeles cam ce – vremea tinereții mele mi-a părut atât de departe?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: