„Riscăm o subfinanțare de care nu avem nevoie“

a declarat ieri directorul medical al Spitalului Județean Suceava
Directorul medical al Spitalului Județean Suceava, dr. Doina Motan Ganea, a declarat ieri că există riscul micșorării tarifului pe caz ponderat din spital ca urmare a necheltuirii banilor din bugetul pentru servicii medicale, ceea ce ar însemna o subfinanțare bugetară pentru la anul. Dr. Motan spune că, în această situație, au fost discuții în comitetul medical și s-au luat deja mă-suri în spital pentru creșterea calității serviciilor medicale, care va contribui la mărirea acestui tarif.
 

„Am regândit planul de achiziții la medicamente, vom extinde gama la cele mai scumpe, dar care, prin eficiență, vor scădea durata de spitalizare. Pentru medicamente vom aloca cel puțin 8 miliarde lei lunar. Concomitent, vom crea un stoc de siguranță, întrucât, din cauza unor disfuncții în aprovizionare din partea u-nor furnizori, s-au creat mici hiatusuri în stocuri la sfârșitul lunii. Împreună cu Laboratorul anatomo-patologic vom încerca să realizăm acolo analizele imuno-histochimice, astfel că pacienții nu se vor mai adresa Institutului «Victor Babeș» din București, cum făceau până acum”. Dr. Motan a mai spus că a crescut alocația de hrană în spital de la 80.000 lei vechi la 140.000 și s-a regândit meniul, fiind inclusă carnea la cele trei me-se, în fiecare zi, îmbunătățindu-se astfel hrana bolnavilor internați. Reamintim că Spitalul Județean are în cont, necheltuite, circa 57 miliarde lei din banii dați de CAS, prin contract, pentru servicii medicale. Având în vedere că estimarea bugetară pentru 2008 se face pe baza bugetului cheltuit în anul precedent, există riscul ca unitatea să primească mai puțini bani anul viitor. Directorul medical spune că de vină pentru această situație este directorul financiar-contabil, care nu a informat asupra execuției bugetare și că, în primul rând, trebuia să fie cheltuiți banii pentru îmbunătățirea servi-ciilor medicale, în tariful pe caz ponderat intrând costurile pentru medicamente, mate-riale sanitare, investigații pa-raclinice și hrană. „Sunt foarte îngrijorată, pentru că tariful pe caz ponderat riscă să fie mic-șorat și riscăm o subfinanțare, de care nu avem nevoie. Acest lucru nu trebuia să se întâm-ple. Prioritatea în cheltuirea banilor o reprezintă serviciile medicale, ele trebuie îmbună-tățite mai întâi, după aceea vin achizițiile, investițiile”, a mai spus directorul medical.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: