Solicitând clasarea

Conducerea CMB vrea să salveze Spitalul vechi de la demolare

Conducerea Complexului Muzeal a început procedura de clasare a clădirilor în care funcționează Spitalul vechi de la Suceava, astfel că, până la efectuarea acesteia, ele vor avea regimul monumentelor istorice și nu vor putea fi demolate. Directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Constantin Ursu, a declarat că a depus marți cererea de clasare la DJCCPCN și a informat CJ despre acest fapt. Dl Ursu a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că a supus atenției Consiliului Județean Suceava, proprietarul clădirilor respective, încă din luna august, faptul că aceste clădiri fac parte din categoria monumentelor din categoria B și nu trebuie demolate, așa cum se intenționează, pentru a putea fi construit noul spital județean de urgență, pe terenul respectiv.
 

„Necesitatea acestuia nu poate fi pusă în discuție, dar intenția de demolare a clădirilor Spitalului vechi pentru a face loc noii instituții medicale a dus la apariția a numeroase semnale de alarmă din partea unor oameni de cultură. Numeroase argumente vin în sprijinul menținerii și conservării acestei clădiri ce reprezintă, în această parte a orașului, «ultimul mohican» al arhitecturii care a caracterizat târgul de odinioară. Fiind intim legată de istoria culturii sucevene, consider oportună clasarea acestui complex”, a declarat directorul CMB. Dl Ursu a mai spus că, până la publicarea ordinului de clasare sau de neclasare, după caz, dar nu mai mult de 12 luni, clădirilor spitalului vechi li se aplică regimul juridic al monumentelor istorice, ceea ce înseamnă că nu trebuie să sufere nicio intervenție exterioară fără acordul Direcției de Cultură. Perspectiva demolării spitalului vechi în vederea construirii celui nou nu a lăsat indiferentă conducerea ASP, care a solicitat ministerului salvarea măcar a clădirii de la stradă, în care funcționează secția oncologie. Finanțarea spitalului nou a fost deja aprobată, dar ASP nu a primit niciun răspuns referitor la solicitarea sa, între timp, conducerile ASP și a spitalului făcând planuri de mutare a secțiilor care funcționează acolo. Directorul medical al Spitalul Județean Suceava, dr. Doina Motan Ganea, a precizat ieri că „mutarea ne dezavantajează” și că intenționează să se adreseze ministerului și parlamentarilor de Suceava pentru ca să nu fie demolate clădirile. Clădirea Spitalului vechi era cunoscută sub denumirea „Casa Publică Generală a bolnavilor din Suceava”, fiind compusă dintr-o clădire principală și 4 pavilioane, ridicate succesiv între anii 1891 și 1903. Potrivit dlui Ursu, mozaicurile din două pavilioane, la fiecare etaj, sunt cele originale, ceea ce conferă importanță deosebită imobilelor. În clădirea de la stradă a locuit primul medic român din Bucovina, Teofil Lupu, fost deputat și senator, om de cultură important. Tot acolo a locuit ginerele său, Leca Morariu, cunoscută personalitate a culturii bucovinene.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: