Am fost ce sunteți…

Brumărel. Doi. Marți curent. E vreme de chindie. Soarele încă mai emite cu putere. Autumnal. Până la asfințit ar mai fi ceva vreme. Lasă cetitul, Dumitre, și hai să vizităm un prieten. La ananghie. Încropesc la iuțeală un bagaj specific. Două mere uriașe. Câteva nuci. Și, din piața mică, niște struguri (atât de dulci, în ăst an). E ceas de seară. Liniște și pustiu, pe-afară. O tai glonț către omul meu. Pe scări, abia ținându-se, se nevoiesc de umblă în cadru, oameni, vai de poponeață lor! Sunt la Casa Victor din codrii Ilișeștilor. Rânduială bună, omenie, atenție specifică. Se vede de la o poștă. Două. Printre rânduri, însă, singurătatea. Singurătatea care doare. Care omoară. În felul ei.
 

Dumitru Brădățan

Oameni singuri, neputincioși, așteptând cu disperare și înfrigurare vești. De-afară. Unii n-au chiar pe nime. Scot amicul din odaie, și hai barem o tură de plimbare. Ședem la poveste, preț de vreo juma de oră. E tonic pt. amândoi. Eu – mai bogat c-o experiență plină de învățăminte. El, bucuros nevoie mare că l-a mai căutat cineva. Aud și nu-mi vine a crede. Mă tulbur. …Stare de penitenciar! De trei ori am vrut să mă sinucid! Mă crucesc, cu blândețe. Periodic, discrete ture de lacrimi îi inundă obrazul. Mi-e milă. Milă. Mă folosesc cu meșteșug (și vicleșug) de cuvinte. Spre îmbărbătare. Geaba. De trei ori am vrut… Încremenesc. Îi arăt cerul. E ochiul lui Dumnezeu! Ne vede! Și râde cu noi! Mai merită. Se merită! O fi… Fata, singurul copil, îi trăiește în Belgia. Iar soția, vai de capul ei (cu vederile) l-a împins frumușel pe Adrian aici. Poate de sărbători să mă ia un pic acasă… La 67 de ani, încolțit de singurătate și amărăciune, doctorul Adrian (cu 40 și mai bine anișori în meserie) își caină zilele. Și nopțile. Vai de cei învinși! Chit că, de Sus, Soarele, Ochiul lui Dumnezeu îmbie cu putere și nădejde: La răsăritul soarelui, speranța iese la plimbare și atunci ea trebuie prinsă! Asta la răsărit. Da’ la apus – la apus, cum devine?! Aud?!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: