Eroismul, cât o lacrimă de mamă

M-am uitat la chipurile soldaților care l-au onorat pe Ioan Grosaru pe ultimul său drum. Copii încă, îmbrăcați în uniformă, încruntați și cu buzele strânse, normal, pentru că evenimentul o impunea, dar și pentru că, parcă, nu mai zâmbiseră vreodată. Onorau un erou, un soldat al armatei române care și-a pierdut viața în Irak, dar Dumnezeu știe ce era în mintea și inima lor. Mulți dintre cei de față au călcat prin nisipul din Afghanistan, câțiva au simțit fierbințeala deșertului în Irak, dar fiecare știa de ce a ales să fie acolo. La fel ca Ionică, mai toți au ales armata pentru un trai mai bun, pentru soldele ce le-ar fi permis să-și construiască o casă, să-și întemeieze o familie și să-și scoată neamurile din sărăcie.
 

Daniela BEALE

Patriotismul, dorința de a lupta împotriva terorismului, le-au fost inoculate mai târziu, poate au și prins uneori, iar restul meseriei s-a completat cu muncă, ordine și disciplină, dor de casă, femeie și copii și uneori gândul că ar fi posibil să nu se mai întoarcă la ei. Dar să ajungă erou… E aproape sigur că niciunul n-a avut așa ceva în cap nici când își lustruia bocancii, și nici când se urca în TAB să plece în misiune. Despre eroi vorbesc ofițerii superiori, scriu ziarele și rostesc în discursuri oficialii, din nefericire, doar atunci când soldatul care până ieri își făcea doar meseria, și-a pierdut viața. El n-a ales asta, nu s-a vrut erou, ci doar să strângă vreo doi bani pentru casă, pentru nevastă și copii, pentru părinți. Tot asta a vrut și Ioan Grosaru, soldat cu suflet și pană de poet, om bun și un bun meseriaș. A avut însă ghinion și a ajuns erou, un eroism care cântărește însă mai puțin ca lacrima mamei ce și-a văzut acasă copilul mort.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: