Artă meșteșugărească și tradiție în Bucovina

În martie 2003, Comisia Europeană a propus ca „unul dintre obiectivele Uniunii Europene să fie dezvoltarea unei zone de prosperitate și de cordială vecinătate, în vederea instituirii unor relații prietenești, în spiritul păcii și relațiilor de cooperare”. În acest scop, Comisia Uniunii Europene și-a propus să dezvolte un instrument de asistență financiară pentru țările europene (în special zonele de graniță) destinat să sprijine depășirea de-zechilibrelor regio-nale și să contribuie la intensificarea pro-cesului de integrare. Acest nou și unic instrument financiar se numește Instrumen-tul European de Ve-cinătate și Partene-riat și a fost inițiat de la începutul anului 2007.
 

Până la lansarea o-ficială a acestui instrument, România beneficiază de acce-sul la fondurile Phare, în cadrul unui program ce utilizează me-canismele de asis-tență financiară deja existente ale Uniunii Europene: Programul de Vecinătate. Astfel, în cadrul Programului de Vecinătate Ro-mânia – Ucraina 2004-2006, numeroase instituții publice (consilii județene, primării, instituții de învățământ sau cercetare etc.) și ONG-uri, inclusiv din județul Suceava, derulează diverse proiecte transfrontaliere în domeniul protecției mediului, cooperării economice, dezvoltării infrastructurii etc. Una dintre acțiunile de impact ale unor asemenea proiecte transfrontaliere se derulează în perioada 24-30 septembrie 2007, în municipiul Fălticeni. Astfel, în colaborare cu Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, Asociația „ABA-DEL-TIN” Suceava (România) și partenerul său, Asociația Științifico-Pedagogică „ARON PUMNUL” din Ucraina, organizează tabăra de creație „Obiectul de artă populară între utilitate, estetic și simbol”, având ca obiectiv promovarea valorilor culturale co-mune și a meșteșugurilor specifice zonei de frontieră. În cadrul acestei manifestări cultural-artistice, 30 de meșteri populari din județul Suceava și regiunea Cernăuți vor prezenta publicului larg aspecte din procesul de creație a unor obiecte și produse tradiționale. Facilitând contactul dintre meșterii populari din Ucraina și din România, precum și sensibilizând publicul larg cu privire la tradițiile și obiceiurile comune care definesc o zonă istorică cunoscută în lumea întreagă pentru spiritul său de toleranță și conviețuire interetnică, proiectul și, implicit, tabăra de creație, va contribui la promovarea și readucerea în actualitate a mește-șugurilor populare, dar și la consolidarea relațiilor dintre parti-cipanții din cele două țări. La această manifestare sunt invitați toți iubitorii de arte tradiționale, publicul larg, ziariști, colec-ționari, elevi și toți doritorii interesați de actul de creație. Asociația „ABA-DEL-TIN” este o organizație neguvernamen-tală, non profit, care are ca scop sprijinirea tinerilor pentru in-tegrarea în societate și formarea continuă pe tot parcursul vieții. Printre obiectivele prioritare se numără: • promovarea culturii și tradițiilor bucovinene; • dezvoltarea unor servicii de consiliere și orientare în carieră pentru tinerii defavorizați; • organizarea și dezvoltarea unor activități științifice, cultural-educațio-nale, turistice, sportive; • organizarea unor cooperări interna-ționale cu asociații și federații similare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: