Dare de mită surprinsă în flagrant la frontieră

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus începerea urmăririi penale față de Iulian Marin, de 43 de ani, din Chitila – Ilfov, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită. La data de 22.07.2007, ag. pr. Barbă Marius din cadrul IJPF Suceava – PTF Siret a sesizat Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Teritorial Anticorupție Suceava cu privire la faptul că, în aceeași zi, un anume Marin Iulian i-a propus să îi dea o sumă de bani pentru a-i facilita ieșirea din România prin PTF Siret împreună cu nepotul său minor, Măcelaru Gabriel, în vârstă de 5 luni, pentru care nu avea împuternicirea tatălui acestuia, potrivit Legii nr. 248/2005.
 

La aceeași dată, fiind elemente pentru eventuala săvârșire a unei infracțiuni de corupție, a fost sesizat și Par-chetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Au fost delegați lucrători de poliție judiciară din cadrul MAI, respectiv din cadrul DGA – Serviciul Teritorial Suceava, și s-a constituit echipa operativă în vederea efectuării de acte premergătoare pentru stabilirea situației de fapt și încadrării juridice a faptei reclamate. S-a stabilit că, în ziua de 22.07.2007, în jurul orei 10,30, învinuitul, împreună cu rudele sale, s-a prezentat la PTF Siret, intenționând să se deplaseze la Cernăuți. Au fost opriți la controlul actelor de către agentul principal de poliție Barbă Marius, care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Constatând că pentru minorul Măcelaru Gabriel, care era trecut pe pașaportul mamei sale, Măcelaru Mihaela, nu exista împuternicire din partea tatălui pentru părăsirea țării, potrivit dispozițiilor din Legea nr. 248/2005, agentul de poliție a adus la cunoștința acestora faptul că nu pot trece frontiera României. Învinuitul Marin Iulian i-a oferit inițial suma de 20 dolari SUA, pentru a le facilita trecerea frontierei, fiind refuzat. În jurul orei 13,30, după sesizarea DGA – Serviciul Teritorial Anticorupție Suceava, învinuitul a oferit și dat agentului principal de poliție suma de 100 de euro și 20 de dolari SUA, pentru ca acesta să-și încalce atribuțiile de serviciu și să le faciliteze trecerea frontierei României. Momentul operativ a fost consem-nat în procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante. În cauză, se efectuează cercetări față de învinuitul Marin Iulian, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoare de la 6 luni la 5 ani. De asemenea, se efectuează cercetări și față de agentul principal de poliție Barbă Marius, în vederea stabilirii existenței elementelor constitutive ale infracțiunii de luare de mită prev. de art. 254 alin. 2, Cod penal. Polițistul va fi, însă, potrivit legii, exonerat de răspundere penală, întrucât a sesizat autoritățile competente în timp util.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: