Din cele 900 de milioane de euro

Suceava vrea să ia jumătate

Miercuri, la Roman, s-a ținut o ședință a Agenției pentru Dezvoltare Regională Piatra Neamț, la care au luat parte toți președinții de consilii județene din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, respectiv cei din Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui și Neamț. În cadrul dezbaterilor s-a pus accent pe pașii de parcurs în cadrul Programului Operațional Regional (POR).
 

Acesta este primul dintr-o serie de programe privind acordarea de fonduri structurale României și a fost lansat săptămâna trecută la Sibiu, suma prevăzu-tă pentru țara noastră fiind de circa 4,6 miliarde euro. Banii vor fi disponibilizați în pe-rioada 2007-2013, Regiunea de Nord Est urmând a primi 16,3 la sută din total. Cu pri-lejul ședinței a fost analizat stadiul pregătirii proiectelor de dezvoltare regională și locală la nivelul celor 6 județe, precum și gradul de maturita-te al acestora, ținând cont că fiecare dintre ele trebuie să aibă în spate un studiu de fezabilitate, proiectul tehnic, studiul de impact asupra mediului etc. Valoarea proiec-telor adunate în cadrul Agen-ției de Dezvoltare Regională este de circa 900 de milioane de euro, Consiliul Județean și consilii locale sucevene depunând 74 de proiecte. Ex-ecutivul județean a scris deja 51 de propuneri de proiecte, diferența aparținând, în special, municipiilor și orașelor din județ. Din cele 51 de docu-mentații de rang județean, 39 vizează reabilitarea și moder-nizarea drumurilor județene, autoritățile sucevene urmă-rind să atragă jumătate din suma destinată Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. „Am simțit nevoia, încă de acum doi ani de zile, să ne ocupăm cu prioritate pentru a rezolva starea infrastructurii rutiere, care ne nemulțumește și în prezent”, a explicat, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Jude-țean, Cătălin Nechifor. Pro-gramul Operațional Regional are 6 axe prioritare, dintre care două sunt de maximă im-portanță pentru adminis-trațiile publice, respectiv Axa 1 – „Sprijin pentru polii de dezvoltare urbană”, cu 227 milioane euro disponibile, și Axa 2 – „Îmbunătățirea infra-structurii de transport regio-nală și locală”, la care Consiliul Județean a înaintat cele 39 de proiecte, cu un dispo-nibil de 147 milioane euro. „În perioada următoare, vom pune accent pe proiectele de drumuri, pe cele de infrastructură socială (centre de plasament pentru copii și per-soane vârstinice), dar pe cele de infrastructură de sănătate din județ”, a reliefat purtă-torul de cuvânt al Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, exprimându-și speranța că, până la finele anului, vor fi sem-nate și contractele de finan-țare, astfel încât banii să încea-pă să fie cheltuiți încă din primele zile ale lui 2008.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: