Medicii de familie, de ziua lor

Două programe de sănătate, două bătăi de cap în plus

Medicii de familie nu prea vor avea timp astăzi, de ziua lor, să marcheze evenimentul în mod festiv, ei fiind preocupați acum, în primul rând, de demersurile legate de Programul Național 8, de evaluare a stării de sănătate a populației, așa-numitul „recensământ al bolilor”. Medicii de familie din județ, la fel ca și colegii din țară, nu sunt prea mulțumiți de modul de desfășurare a programului, considerând că acesta are „foarte multe imperfecțiuni” și că le va aduce în plus de completat „un maldăr de hârtii”, ne-a precizat dr. Irina Badrajan, secretar al Asociației Județene a Medicilor de Familie. „Este vorba de modul în care ne vom stabili programul de lucru; în funcție de numărul de pacienți pe care-i avem pe listă ar însemna cam 3 ore pe zi în plus față de programul obișnuit. Nici populația nu a fost suficient informată cu privire la acest program, s-a perceput că trebuie neapărat să facă toate acele analize din cei 500 lei, nu cele pe care i le recomandă medicul. Vor fi probleme și cu recoltarea probelor, și cu investigațiile paraclinice, cred că programul trebuia pregătit din timp. Mai sunt multe lucruri de lămurit, legate de derularea programului”, a spus dr. Badrajan.
 

Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a întâmpinat ceva probleme cu medicii de familie din județ, care s-au prezentat să încheie contracte la Programul 8, jumătate din ei refuzând să-și stabilească un program de lucru separat și să lucreze în afara orelor obișnuite de lucru, iar din acest motiv nu au încheiat contracte. După cum a fost informați de purtătoarea de cuvânt de la CAS Suceava, ec. Anda Sălăgean, lucrurile s-au mai reglementat în ultimele zile, medicii înțelegând că doar de ei depinde să-și facă un program de lucru flexibil, pentru evaluarea stării de sănătate a pacienților lor. Și Programul de Diabet i-a cam „zaharisit” pe medicii de familie Dacă Programul 8 le va aduce medicilor de familie multă muncă în plus, dar și mai mulți bani, ei putând să câștige în plus, lunar, 2000 lei dacă prestează circa două ore de consultație peste program, nu același lucru se poate spune despre Programul de Diabet, pe care a trebuit să-l preia de câteva luni și care nu prea le aduce bani în plus. Unii medici de familie din țară au fost din start nemulțumiți că nu au fost întrebați de minister dacă vor să preia pro-gramul și că au foarte multe responsabilități, pe deasupra, legate de acesta. „Împreună cu specialistul, trebuie să facem o grămadă de lucruri: noi îl semnalăm ca bolnav nou, apoi merge la specialist care îi recomandă regimul alimentar și schema de tratament. Specialistul ne trimite nouă o scrisoare cu toate precizările. În afară de faptul că prescriem trata-mentul recomandat de me-dicul specialist, noi îl mo-nitorizăm din toate punctele de vedere, îl trimitem la cardiolog, la nefrolog, la oftalmolog, îl trimitem să-și facă glicemia și la alte in-vestigații. Trebuie să obser-văm cum a respectat trata-mentul, cum a reacționat la medicamentele date, ceea ce înseamnă un volum mare de muncă. Din nefericire, dia-betul a devenit o epidemie, a crescut numărul diabeticilor. Dacă acum 3 ani eu aveam 25 pacienți cu diabet, acum am 74. Este un serviciu plătit în plus, dar foarte prost, noi raportăm diabeticul o dată la 5 luni. Fiind un serviciu controlabil, nu poate fi de-pășit”, ne-a mai precizat dr. Irina Badrajan, Medicii generaliști din județ vor marca totuși Ziua Medicului de Familie din 4 iulie, alături de colegi din țară, probabil prin discuții aprinse, la care vor primi, poate, și lămuriri, la Conferința națio-nală de la Suceava, care se va desfășura în perioada 5-7 iulie. Dacă tot se cheamă tema acesteia „Dialog pentru sănătate”, medicii vor pune pe… tapet problemele legate de cele două programe men-ționate, sperând să obțină mai multe certitudini din partea mai-marilor care vor fi pre-zenți. Conferința este orga-nizată de Asociația Județeană a Medicilor, Colegiul Județean al Medicilor Suceava și Societatea Națională de Medicina Familiei și va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor. În după-amiaza primei zile, joi, medicii se vor grupa pe ateliere de lucru, vineri, începând cu ora 9, fiind programată prezentarea lucrărilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: