Deoarece nu i-au plăcut rezultatele controalelor la programele de sănătatea

Ministrul sănătății i-a acuzat pe șefii ASP și CAS de „incompetență“, „prostie“ și „lene“

Directorul executiv interimar al Autorității de Sănătate Publică Suceava, dr. Odette Nicolae, a declarat luni că va propune Casei Județene de Asigurări de Sănătate Suceava să fie organizate controale săptămânale la furnizorii de medicamente și servicii medicale, în special în ce privește modul de desfășurare a programelor de sănătate. Dr. Nicolae a precizat că, în urma controlului efectuat de comisii mixte ale ASP și CAS în perioada 18 mai-8 iunie, au fost depistate mai multe deficiențe, mai ales pe marginea programului de diabet, atât la medicii de familie, dar și în spitale, declarând că „o parte din vină ne aparține și nouă, ASP, fiindcă nu ne-am implicat suficient în coordonarea și controlul factorilor implicați în desfășurarea acestor programe de sănătate”.
 

Reamintim că ministerul sănătății a dispus în teritorii ASP-urilor și CAS-urilor să formeze echipe mixte, împreună cu Inspecția Sanitară de Stat de la ASP, pentru a evalua modul în care se desfășoară programele Diabet, Boli oncologice și Stări Post Transplant. Directoarea ASP a precizat că la întâlnirea de la Sinaia dintre directorii ASP și președinții CAS și ministrul sănătății, unde s-au discutat concluziile controalelor, ministrul s-a arătat vizibil nemulțumit de rezultate, folosind „un ton dur” la adresa șefilor respectivelor instituții. Ei au fost acuzați de „incompetență”, „prostie” și „lene”. „Deși numărul persoanelor care pot fi implicate în aceste acțiuni de control este insuficient, atât la ASP cât și la CAS, desfășurând acțiuni săptămânale vom reuși ca rezultatele mai bune să se vadă în cel mai scurt timp”, a precizat dr. Nicolae. Potrivit raportului prezentat de conducerea ASP luni, în 5 spitale din județ, 36 de cabinete ale medicilor de familie și 6 ale unor medici specialiști și 13 farmacii aflate în contract cu CAS s-a verificat modul de desfășurare a serviciilor legate de diabet. S-a constatat că la niciunul din cele 5 spitale cantitatea de medicamente co-mandată nu a fost stabilită în funcție de stocul existent în farmaciile unităților, astfel că s-au comandat mai multe medicamente antidiabetice decât era nevoie. Au mai fost depistate 6 cabinete de medicină primară în care nu fuseseră consemnate cazurile noi de diabet zaharat, 11 cabinete în ca-re nu exista o evidență pe bază de CNP a pacienților cu diabet, boli oncologice și transplant, prescripții de antidiabetice orale fără scrisoare de la medicul specialist ș.a. Echipele de control au atenționat furnizorii găsiți cu nereguli să și le rezolve, atenționându-i că sunt obligați să completeze corect și complet toate documentele privitoare la cele trei programe de sănătate menționate. În trimestrul I al acestui an, numărul bolnavilor cu diabet aflați în tratament era de 5445, constatându-se o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când erau 4792. Din a-cești bolnavi, 2962 fac tratament cu insulină, iar 83 tratament mixt. În cadrul programului bolilor oncologice, în trimestrul I 2007 se aflau în tratament 1026 persoane, iar la transplant, la 30 martie 2007 se aflau în evidență 25 pacienți, 16 beneficiind de tratament prin farmacia spitalului, restul neprezentându-se.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: