Fălticeni

Calculul cu virgulă, o problemă pentru administratorii asociațiilor de proprietari

Majorarea tarifelor de colectare a deșeurilor menajere din municipiul Fălticeni de către S.C. Goscom a fost discutată luni de primarul Vasile Tofan și reprezentanții asociațiilor de proprietari. Încă din luna ianuarie, Goscom a solicitat administrației locale inițierea unui proiect de HCL pentru o majorare a tarifului de colectat – transport – depozitat gunoi menajer de 15%.
 

Cererea salubriștilor a fost justificată de cheltuielile aferente activității de colectare – transport, toate costurile în 2007 fiind majorate de inflația pe 2006, de 7%, de creșterea cheltuielilor cu munca vie (aproximativ 20%), impuse prin majorarea salariului minim pe economie, precum și de creșterea cheltuielilor și taxelor locale (45%) și derularea programelor de colectare selectivă care necesită investiții permanente. În prezent, o persoană plătește lunar 3 lei și 58 de bani pentru gunoi, iar, de la 1 iulie, dacă majorarea va fi aprobată de CL, fălticenenii vor ajunge să plătească lunar 4 lei și 20 de bani pentru servicii de salubritate. Inițial, conducerea Goscom a solicitat o mărire de preț de 15%, astfel încât fălticenenii să plătească lunar 4,12 lei, plus cheltuielile pentru ridicarea buncărelor de moloz, dar administratorii și președinții mai multor asociații de proprietari au spus că “se lucrează greu cu virgulă, iar prețul să crească fără virgulă la 4,2 lei și să nu se mai factureze separat molozul ridicat”. În cadrul întâlnirii de la începutul săptămânii dintre reprezentanții locatarilor și operatorul serviciilor de salubritate, președinții asociațiilor de proprietari au sesizat conducerea Goscom că multe dintre societățile comerciale care funcționează la parterul blocurilor depun în containerele asociațiilor, în fiecare lună, mai mult de 0,5 mc de gunoi menajer, cât plătește fiecare societate care nu are container propriu. Au existat și voci care au spus că cetățenii de la unele asociații sunt arondați la containerele din perimetrul altor asociații, iar curățenia la containere se face numai de angajații asociației pe teritoriul căreia se află buncărele. Chiar dacă a existat o propunere pentru amplasarea de pubele la fiecare scară de bloc, primarul Vasile Tofan a spus că “dacă am proceda ca în lumea civilizată, la scara blocului să fie câte o pubelă, am întinde gunoiul tot orașul. Avem și noaptea oameni de la salubritate care strâng gunoiul cu punga de pe străzi, numai să nu avem mizerie”. O hotărâre în sensul majorării de tarif ar urma să fie luată în ședința Consiliului Local Fălticeni de săptămâna viitoare. Noul tarif ar urma să fie valabil timp de un an și să fie aplicat de pe 1 iulie 2007.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: