La Bunești

40 de ani de la moartea lui Tudor Arghezi

Parcă mai ieri tremuram să nu-mi pice la Examenul de Maturitate, actualmente BAC, asta pe când Maestrul mai era în viață… Și iată că au și trecut 40 de ani de la plecarea în nemurire a autorului „Cuvintelor potrivite”… Așadar, după cum Crai nou v-a informat pe scurt, în organizarea Primăriei comunei Bunești, a Bibliotecii comunale Bunești și a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava, s-a organizat o amplă manifestare prilejuită de această comemorare.
 

A participat și fiica marelui poet, doam-na Mitzura Arghezi, căreia i s-a făcut o primire emoționantă. Fanfara din Bunești (instructor – dl Ioan Ștefan) a interpretat un marș de primire; primarul comunei, dl Gheorghe Beraru, a primit-o cu pâine, sare și multe flori. O slujbă de pomenire a fost ținută de preoții Constantin Tudose și Florin Grigorescu, iar apoi, în sala mare a bibliotecii din localitate, primarul Gheorghe Beraru, emoționat de măreția evenimentului, a făcut un scurt istoric al comu-nei Bunești. Dna Stela Acatrinei: „Emoția și măreția zilei de azi este cu atât mai semni-ficativă, pentru că o avem în mijlocul nostru pe fiica marelui poet, care este o părti-cică din ceea de reprezenta marele poet pentru România”. Din partea administrației comunei Bunești: „Distinsei doamne Mitzura Arghezi, cele mai nobile sentimente, gânduri de bine și sincere urări de sănătate, fericire și împliniri, de a fi în mijlocul iubitorilor «Cuvintelor potrivite» încă un timp cât o eternitate”, cuvinte rostite de dna Rodica Gontariu, secretara comunei. Cuvinte de bine și de laudă la adresa organizatorilor, pioase aduceri aminte au rostit dna Corina Ignat, consilier, Direc-ția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Suceava și dl Bogdan Murgoci, metodist, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava. Dl bibliotecar Ioan Ștefan a vorbit despre „Rolul bibliotecii comunale în promovarea culturii”, iar despre „Opera, omul și poetul Tudor Arghezi” au vorbit și cei doi preoți, mai sus pomeniți. Dl Ion Cozmei a făcut o paralelă între poeții Tudor Arghezi și Mihai Eminescu. Doamna Mitzura Arghezi, având ca suport o casetă audio, în care marele poet își recita poeziile, a prezentat „File din viața poetului”, pro-vocând emoții în rândul ascultătorilor. Dl Emanoil Rei a vorbit despre „Măreția lui Arghezi” și „Perenitatea unei amintiri” (materiale incluse în cartea intitulată „Surâsul lacrimii”). Apoi, un spectacol artistic: recital de poezie Tudor Arghezi (coordonatoare, cadrele didactice Gheorghe Văleanu și Nicolae Cernescu); montaj literar-artistic (coordonator, înv. Ion Păiuș, de la Școala cu Clasele I-VIII Petria-Bunești) și, în final, Fanfara din Bunești (instructor – Ioan Ștefan), cu o suită de melodii moldovenești, având și un mic solist, în persoana lui Alexandru Bertea (instructor – Ioan Ștefan). P.S. De la Ion Cozmei zicere: „Azi la Bunești, în mijlocul amiezii /cu sufletele calde primenite, /distinsei fiice a domnului Arghezi /îi adresăm Cuvinte potrivite. /Să ne trăiți mulți ani sub acest nume /asemeni celui care v-a adus pe lume!”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: