Brățara dacică furată din situl de la Sarmisegetusa a fost recuperată de polițiști

Obiectul de patrimoniu din aur are 1.100 grame și urma să fie vândut pe piața neagră cu 110.000 euro
Polițiștii de frontieră maramureșeni, ofițeri din cadrul IGPF, sub coordonarea procurorilor de la DIICOT, au reușit recuperarea unei brățări dacice din aur, furate din situl arheologic de la Sarmisegetusa-Regia.
 

Obiectul a putut reveni în patrimoniul național în urma unei operațiuni dificile și complexe, finalizată în 11 iunie a.c., cu organizarea unui flagrant în casa lui Călin V., de 40 de ani, din Hunedoara, care încerca să-l vândă. Șase luni le-a trebuit investigatorilor să ducă la bun sfârșit acțiunea ce a mobilizat toate resursele: investigatori sub acoperire, cunoscători de limbă ucraineană, interceptări, supravegheri operative etc. Începutul a fost la sfârșitul anului 2006, când polițiștii de frontieră au intrat în posesia unor informații cu privire la un cetățean român, cunoscut membru al lumii interlope, care face parte dintr-un grup axat pe traficul cu obiecte din patrimoniul cultural național provenite din situl arheologic Sarmisegetusa-Regia. Din datele deținute, a rezultat faptul că hunedoreanul căuta, în Ucraina, un potențial cumpărător care să plătească peste 100.000 euro pentru o brățara dacică din aur. Treburile s-au pus în mișcare imediat, polițiștii sub acoperire, în calitate de posibili cumpărători, reușind să i-a legătura cu Călin V. “Șopârlă” versată, acesta s-a lăsat greu ademenit, schimbând mereu numerele de telefon și lăsând impresia că se află în alt loc decât cel real. Pe 11 iunie însă, individul n-a mai avut scăpare. Polițiștii sub acoperire, sprijiniți în umbră de 20 de colegi de la frontieră, l-au reținut pe hunedorean, la el acasă, în timp ce își lua banii pe brățara furată. Obiectul de patrimoniu are 1.100 grame și urma să fie vândut cu 110.000 euro. Călin V. a fost audiat de procurorii DIICOT și, ulterior, Tribunalul Maramureș a dispus arestarea lui preventivă pentru 29 de zile. El va fi cercetat în continuare pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere sau constituire a unui grup organizat și furt calificat de obiecte de patrimoniu. Cercetările sunt continuate în vederea identificării tuturor membrilor rețelei, brățara din aur, cu însemnele dacice, fiind ridicată în vederea expertizării.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: