Prefectul de Suceava, Orest Onofrei:

„Nu sunt un fel de prim-secretar“

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că primește adrese trăsnite de la primari care habar nu au cu ce se ocupă Prefectura și pe care nu știe cum să le interpreteze: drept gest de politețe sau reflex al altor vremuri
Autoritățile locale trebuie să înțeleagă care sunt atribuțiile și rolul instituției Prefectului. Aceasta este opinia prefectului de Suceava Orest Onofrei, care a precizat, într-o conferință de presă, că există foarte mulți primari care cred că reprezentantul guvernului în teritoriu are mai multe pârghii față de cele conferite de lege și că „acesta este un fel de prim-secretar”.
 

„Există primari care nu înțeleg exact care este rolul prefectului. Aceasta și ca urmare a faptului că sunt încurajați de către unele persoane publice să se comporte astfel. Dacă tot timpul cineva le plânge pe umeri că nu au bani, că se descurcă greu și nu pot să se administreze, este normal ca ei să pluseze și să ceară mai mult”, a explicat primarul. Dl Orest Onofrei a exemplificat cu cazul unei primării din județ, pe care nu a nominalizat-o, primărie care a înaintat Prefecturii o adresă prin care făcea cunoscut, nici mai mult, nici mai puțin, că unitatea administrativ-teritorială este în imposibilitatea de a-și achita datoriile. Printre acestea din urmă, erau enumerate cele de două miliarde lei vechi pentru proiectul de înființare a rețelei de distribuire a gazelor naturale, 100 de miliarde de lei vechi – factura la iluminatul public, 1,2 miliarde de lei vechi – reparații capitale la sediului Primăriei, 600 de milioane de lei vechi – prețul unui buldo-excavator, 150 milioane lei vechi – plata salariilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap și 100 milioane lei vechi – achiziționarea de aparatură. Dl Onofrei spune că această adresă nu avea ce căuta la instituția pe care o conduce. „Acest lucru este simptomatic pentru un primar care nu înțelege cu ce se ocupă Prefectura. Dumnealui ne povestește foarte frumos că are probleme financiare, dar aceasta nu este treaba Prefecturii”, a subliniat prefectul de Suceava, menționând se confruntă zilnic cu asemenea spețe, pe care nu știe cum să le califice, „drept un gest de politețe sau reflex al altor vremuri”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: