Rapița, viitorul sucevean al biocombustibililor

Cultura de rapiță capătă tot mai mult teren, la… propriu și la figurat. În județul Suceava, în 2006 a fost cultivată o suprafață de 204 de hectare de rapiță. Anul acesta, au fost semănate 300 de hectare, o creștere apreciată drept modestă față de anul anterior.
 

Directorul executiv al DADR, Dragoș Juravle, spune că tendința este pozitivă, datorită faptului că rapița este foarte rentabilă, valorificarea făcându-se ușor și la prețuri ridicate (0,7-0,9 RON/kg), în condiții mai bune față de grâu. Pe suprafețe mai mari, cultura de rapiță este întâlnită în zona Siret. „Rapița, pe care toți specialiștii o consideră – pe lângă pir, știr și pălămidă – un dușman al culturilor, deoarece le fură din hrană și dijmuiește buzunarul fermierului, ca urmare a costului exagerat de mare al erbicidelor administrate, a ajuns plantă de cultură, cu pretenții mari legate de tehnologie”, a menționat dl Juravle. Rapița este cunoscută pentru folosirea la obținerea biocombustibililor, dar și din punct de vedere al proprietăților uleiului extras din semințe.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: