De ce mai iubim cărțile…

Întâlnit ieri preot. Hrehor C. Paroh Grănicești. Pictat Eminescu biserică. Înainte de 89. Punkt. Cum ar veni, l-a canonizat pe poet înainte de a o face însăși Ortodoxia română. Frumos! Am întâlnit ieri pe amicul sucevițan și-am schimbat câteva vorbe. Cu toate am fost de-acord. Cu una – mai ba! Îmi spune că e pe ultima sută de metri la doctoratul pe care-l isprăvește. La Iacobescu. Boon. Și-mi zice că, răsfoind sfinția sa prin cele hârțoage galbene și colbuite de vreme, a găsit undeva că împăratul nu-știu-care a domnit 60 de ani. Și-n 60 de ani n-a citit nicio carte!
 

Dumitru Brădățan

Chiar și așa, a fost slăvit foarte pentru că era un diplomat iscusit și strateg pe cinste. Ca… Cantemir Costache, bahluianu. Dau foia și spun părințelului: Coruț Paveluț a scos, în doi ani, 50 de cărți! Că un amic de Valerică Țopa din Botoșani a scos, într-o lună, 4 cărți. Hîmm, cu ce e vinovat măria sa – codrul, fârtate cu românu?! Nasol! Schimb registru, la ceasul de azi. Dau în răspăr foaia. Și zic: Flaubert, tăticu lu’ Bovary-madame, a citit… numai 1500 (unamiecincisute!!) de volume (de horticultură, mineralogie, anatomie, chimie, medicină…) pt. a-și putea scrie lucrarea lui Bouvard și Peauchet. Și… și… Mai zilele trecute, simpaticul ăla prezentator de Wilmarck-dansator (cocon de diplomați columbieni) spune și el cam așa: Părinții mei citesc enorm și au casa plină de cărți. Și-i văd cu niște fețe triste, de să le plângi de milă. Eu nu citesc nicio carte și uitați-vă la minee! Ce de voios și chipeș mi-ți-s! Nașpa trebușoară! Că zăbava asta cu cartea a ieșit din… cărți! Că po’ să ai parte și făr’ de carte. Și că – vaai – analfabetul de domnitor Costică… Cantemir (ta’su lu fi’su Dimitrie) a tăiat capul ălui mai boier Miron și învățat Costin al timpului… De gândit! De… televizorit! De citit ?!…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: