În cazul accidentului colectiv de la Restaco

Inspectoratul Teritorial de Muncă cere declanșarea urmăririi penale

Un muncitor și-a pierdut viața și doi au fost grav accidentați prin electrocutare, după ce o schelă a intrat în contact cu linia electrică de 20 de KV din zonă
Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava va propune Parchetului de pe lângă Ju-decătorie Suceava declanșarea cercetării penale în cazul accidentului de muncă colec-tiv de la firma Restaco Suceava, înregistrat în urmă cu circa o lună de zile. Rea-mintim că, la punctul de lucru Suceava al firmei, de pe DE 85, s-a produs un accident de muncă, victime fiind trei lucrători.
 

Aceștia erau angajați ai “Marco dp” Zalău și executau, conform contractului încheiat între cele două societăți, lucrări de vopsitorie la o hală de ateliere service și un show room auto. În timp ce cinci dintre cei opt salariați ai „Marco dp” deplasau o schelă portabilă pe role, cu înălțimea de 8 metri, pe un teren cu denivelări, aceasta s-a înclinat. Muncitorii au încercat să prevină prăbușirea, însă schela a căzut peste linia electrică aeriană de 20 kV din zonă. La atingerea unuia dintre conductori, lucrătorii care se aflau în contact cu partea metalică din aluminiu au fost accidentați prin electrocutare. Victimele au fost transportate la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, una dintre ele nerezistând șocului electric. Inspectorul-șef Mihai Ai-rinei a declarat ieri, într-o conferință de presă, că vor fi cercetați atât Restaco, proiec-tantul (Arhetip Cluj), cât și E.ON. Prima firmă, sub aspectul supraînălțării terenului la un nivel care ar fi dus la micșorarea distanței față de rețeaua electrică, a doua – pen-tru o posibilă proiectare greșită a acesteia, iar compania de electricitate – pentru avizarea și autorizarea lucrărilor în condițiile în care distanța respectivă era mai mică decât cea stabilită prin normele specifice. „Vinovăția urmează a fi stabilită de procurori”, a precizat inspectorul-șef Mihai Airinei. Firma suceveană Restaco a fost amendată cu 3000 RON (30 milioane lei vechi) pentru neluarea măsurilor de securitate a muncii necesare, iar Marco dp, cu aceeași sumă, pentru neinstruirea propriilor angajați. Până la punerea de acord cu normele de securi-tate a muncii, lucrările de la atelierul și show-room-ul în cauză au fost sistate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: