Pesimism vs. Optimism

O colegă de birou îmi vorbea într-o dimineață despre pesimismul exagerat și gândurile sinucigașe ale unei foarte tinere prietene de-a ei. Îmi amintesc și că, la o manifestare literară desfășurată la un liceu sucevean, auzisem niște versuri extrem de pesimiste și triste ale unor elevi. Toate acestea îmi cam răstoarnă ideea că optimismul ar trebui să fie caracteristic mai mult tinerilor, întărită și de sinuciderea elevului din București, mort din dragoste pentru o profesoară. De o săptămână încoace de la tragicul eveniment, psihologi și psihiatri se întrec în a explica trăirile emoționale ale celor doi. S-a vorbit despre „frustrări adolescentine”, „abuz emoțional”, „ancorare într-o lume fantastică”.
 

Deocamdată nimeni nu s-a gândit să explice de ce unii tineri pun atât de puțin preț pe propria lor viață, dar și pe a altora. Spun astfel gândindu-mă la cazul de mai sus și amintindu-mi și de bătaia cumplită, mortală până la urmă, aplicată elevului de la Grupul Școlar Dumbrăveni de către doi colegi. O fi așa de greu de găsit persoana care să lămurească frământările adolescentine ale tuturor fiilor și fiicelor, dacă nici părinții, nici diriginții, nici consilierii școlari nu reușesc s-o facă? Eu cred că poate face asta orice om, devenit înțelept după ce a trăit o tinerețe zbuciumată, cu „n” dezamăgiri din dragoste, după ce a crescut în lipsuri copii nerecunoscători acum; ajuns prea repede la o bătrânețe săracă și meschină, scârțâind din toate încheieturile… Și culmea, după ce a rezistat la atâtea, aflat pe patul de moarte, omul nostru se roagă să mai prindă încă o zi de viață. Fiindcă ea e tot ceea ce cunoaște și simte. Despre celelalte, veșnice, doar a aflat prinzând înțelepciune. Prin credință.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: