Cele 12 localități avertizate cu pericol de inundații au ieșit din „Codul galben“

Cotele și debitele râurilor din județ sunt însă în creștere
Pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava au continuat și ieri acțiunea de curățare a fântânilor colmatate, în localitățile afectate de inundații. Potopul de marți după-amiază a afectat, în comuna Mănăstirea Humorului și în satul Bucșoaia (Frasin), peste 100 de gospodării, 35 dintre acestea fiind inundate. Pagubele cele mai mari au fost în prima dintre aceste localități, unde o rupere de nori de circa 20 de minute a băgat în sperieți localnicii. În tot atâtea minute, curțile a peste 80 de case s-au umplut de apă, iar pârâurile Staniște, Maghernița și Larga au crescut amenințător și au ieșit din matcă. 28 hectare de teren agricol au fost compromise și 6 podețe au fost luate de torenți.
 

La Bucșoaia-Frasin, localitate parcă bătută de soartă și în care inundațiile fac pagube în fiecare an de câțiva încoace, ploaia de marți a intrat în numai 23 de gospodării, a inundat 7 ha de grădini și a acoperit cu aluviuni 1,5 km din DN 17. Intervenția pompierilor militari cu 7 echipaje, a jandarmilor și a serviciilor voluntare a fost promptă și, cu excepția a două vaci surprinse de torenți la păscut, au fost protejate și evacuate (unde a fost cazul) toate celelalte animale din gospodării. Moto-pompele au scos apa din beciurile caselor și din curți până noaptea târziu, iar drumurile de acces au fost curățate de aluviuni. Un echipaj de pompieri a avut de lucru ieri și la desfundarea instalației sanitare a casei de oaspeți de la Mănăstirea Humorului, pli-nă cu mâl. În cursul zilei de ieri nu a-păruseră avertizări pentru alte localități din județul Suceava. Gura Humorului, Solca, Arbo-re, Sucevița, Rădăuți, Gălănești, Straja, Brodina, Moldovița, Sadova, Pojorâta și Fra-sin unde fuseseră anunțate cantități mari de precipitații, ele ieșind deja din avertizarea de “cod galben”. Singura grijă a autorităților și a militarilor erau râurile din județ ale căror cote și debite sunt în creștere în următoarele zile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: