Cazul de la Grămești „nu este major“, iar cel de la Dumbrăveni a fost gestionat „în limitele legii“

Spune șeful IȘJ Suceava, prof. Petru Carcalete, referitor la două cazuri de violență petrecute în școală
Șeful IȘJ Suceava, prof. Petru Carcalete, a declarat ieri că un incident petrecut la Școala Grămești, unde două eleve s-au bătut în clasă, „nu este major”, dar faptul că a fost filmat și postat pe un site „este deranjant”. Dl Carcalete spune că incidentul s-a petrecut pe data de 18 mai, iar el a fost anunțat de cele petrecute, telefonic, luni după-amiază. În ce privește măsurile luate, inspectorul general al IȘJ Suceava spune că directorul unității respective a informat despre caz consiliul profesoral al școlii, care urmează să numească o comisie de anchetă, urmând ca și sancțiunile să fie aplicate elevelor tot de aceasta: „Cât de drastică va fi măsura asupra lor o va stabili comisia de anchetă numită de consiliul profesoral”.
 

Două eleve din clasele VII-VIII s-au luat la bătaie în Școala Generală Grămești, iar o a treia a filmat incidentul, filmul ajungând pe internet. Dl Carcalete consideră că persoana care a postat filmul pe internet a făcut-o „pentru a degrada școala”. Este al doilea caz de violență în școală petrecut în aceeași perioadă, celălalt fiind cel de la Grupul Școlar Dumbrăveni, soldat cu decesul unui elev de clasa a VII-a, care a fost bătut de doi colegi mai mari, în clasă. Referitor la acest din urmă caz, ieri a fost emisă decizia de constituire a unei comisii de cercetare a răspunderii disciplinare a personalului de conducere din cadrul grupului școlar respectiv, formată din 5 inspectori IȘJ. Aceasta va aduna „probe” pe baza raportului asupra cazului realizat de comisia de anchetă a IȘJ, aprobat în CA de vinerea trecută, și va aplica sancțiuni în terme-nul prevăzut de lege. Șeful IȘJ a precizat ieri că greșelile ce pot fi imputate profesorilor aflați în școala la data incidentului și conducerii unității sunt doar „de ordin organizatoric”, iar chiar dacă nu ar fi existat respectivele greșeli, ci tot n-ar fi putut fi evitat incidentul, fiindcă acesta s-a petrecut într-o sală de clasă, iar profesorul de serviciu stă pe hol. „Sunt multe probleme de ordin disciplinar din partea profesorilor școlii, mă refer la profesorul de serviciu în școală din momentul respectiv, dar și vina parțială a conducerii școlii, deoarece nu a înlocuit profesorul de serviciu care a lipsit motivat”. Cât despre faptul că profesorul diriginte nu a chemat ambulanța imediat după incident, inspectorul general a spus că nu avea cum face acest lucru întrucât „nu putea bănui că elevul nu se simte bine”, de vreme ce acesta a participat la teza cu subiect unic, iar a doua zi și-a serbat ziua de naștere: „Eu consider că profesorii de acolo au procedat în limitele regulamentului și pot fi absolviți de orice răspundere din acest punct de vedere. Nu trebuia anunțată ambulanța câtă vreme elevul nu prezenta simptome deosebite. Oricum, vor fi sancționați pentru modul în care s-au organizat, dar modul cum au gestionat cazul e în limitele legii”. Concluzionând asupra cazurilor de violență petrecute în școală, dl Carcalete a afirmat ieri că nu poate spune că a crescut numărul lor până nu face o analiză, dar consideră că „totul derivă din lipsa de educație”: „În școala românească se face prea puțină educație. Acele câteva ore de dirigenție sunt mult prea puține la număr pentru a acoperi toate subiectele educative ce se impun. Abordarea unei teme în ora de dirigenție este total insuficientă pentru rezolva anumite probleme de educație. Cred că educația nu trebuie făcută doar în acele ore”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: