Bun simț de nota 5

Cinematografia românească a trăit recent cel mai mare succes din istoria ei. Filmul lui Cristian Mungiu, “Patru luni, trei săptămâni și două zile”, a câștigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, echivalentul european al Oscarului american. Este o onoare și o mândrie pentru români, dar cei ce știu ce se întâmplă cu adevărat în cinematografia noastră își înghit în silă porția de amărăciune. S-a confirmat încă o dată că străinii știu să ne prețuiască valorile mai mult decât o fa-cem noi înșine. După câștigarea trofeului, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Cultelor, dar mai ales cei ai Centrului Național al Cinematografiei, n-au ezitat să rupă câte o halcă din triumful lui Mungiu.
 

Daniela BEALE

Au ieșit imediat la rampă, declarând că au partea lor de merit pentru că au ghicit proiectul ca fiind u-nul de succes și de aceea l-au susținut financiar. Aceleași persoane au uitat că la sfârșitul anului trecut, la concursul CNC pentru finanțarea lungmetrajelor, filmul lui Mungiu a ieșit abia pe locul patru. Un juriu numit de conducerea aceluiași CNC dădea atunci chiar o notă de 5 și una de 6 pentru ceea ce avea să devină revelația de anul acesta a Festivalului de la Cannes. S-au lăudat că au dat bani pentru realizarea filmului, când, de fapt, au scăpat ceva mărunțiș, nici jumătate din costul total al producției, și i-au plătit lui Cristian Mungiu cheltuielile de deplasare la Cannes. Cu ce s-a făcut totuși “Patru luni, trei săptămâni și două zile”, doar cei din culisele producției știu. Cert este că, aproape nesusținut de instituțiile în drept din România și cu resurse magice, Cristian Mungiu a creat o valoare… pentru România. Bunul simț i-ar obliga pe “tăticii” din conducerea MCC și CNC să-i lase pe regizor, actori și toți cei care au muncit pentru Palme d’Or să culeagă laurii. Dacă-l au…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: