„Deschideți, voi, porțile voastre!”

În ziua Sfintei Treimi, luni, într-o poiană largă a unui sat pe moarte, pe o căldură cu asupră de măsură, a fost sfințit schitul cu hramul Sfânta Tre-ime. Câteva mii de credincioși de toate vârstele – foarte mulți tineri! – au urcat dealurile spre Codru, cătun al Cajvanei, din noul oraș cei mai mulți, dar și din Arbore, Todirești, Milișăuți, Iaslovăț, Soloneț, Poieni Solca, Solca, Comă-nești, Botoșana, ca și din alte localități din jur. Slujba a fost oficiată de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, avându-i alături pe protopopul Sucevei, Vasile Irimia, alți 15 preoți și călugări. A răspuns arhiereului și soborului corul Bisericii „Sf. Vineri” din Suceava. Au luat parte la cele întâmplate la Codru, președintele Consiliului Județean, Gavril Mârza, deputatul Ion Stan, Constantin Rabiniuc, arhitectul-șef al județului, alți invitați, primarul orașului gazdă, cei ai comunelor învecinate.
 

„Deschideți, voi, porțile voastre!” a poruncit arhiereul în fața ușilor închise ale bisericii schitului. Sluj-bei arhierești i-a urmat cunoscutul și rarisimul pelerinaj prin altar al credincioșilor. După slujbă, ÎPS Pimen a mulțumit tuturor spon-sorilor, dar mai ales căjvănenilor, cei cu cea mai mare contribuție la înălțarea bisericii și a anexelor aflate în construcție. El a mai vorbit și des-pre o virtute a clerului și credin-cioșilor: ascultarea. Dl Gavril Mîrza le-a mulțumit, la rându-i, concetă-țenilor, și a reamintit de ideea ÎPS Pimen de a se construi așezăminte în folosul bătrânilor neajutorați pe lângă mai toate parohiile județului. Schitul va fi unul de maici, are în pregătire 12 chilii, dar va avea și un așezământ pentru bătrânii fără adăpost, de circa 12 locuri, în care se vor oferi condiții europene de trai. Pământul pe care este așezat a fost cumpărat de inițiatoarea „proiec-tului”, sora Domnica. Aceasta și-a vândut garsoniera din Burdujeni și a cumpărat pământul. Acum trei ani, la 25 octombrie 2004, ÎPS Pimen a sfințit locul viitorului altar al bisericii, ieri sfințind deja locașul înălțat. Aici, în zonă, afirmă sora Domnica, ar fi existat un schit înălțat de fetele lui Luca Arbore. „Le mul-țumesc mult concetățenilor mei pentru ajutor”, a spus sora Domnica. Primarul Cajvanei, Gheorghe Tomăs-cu, ne vorbea despre o aso-ciere cu Arhiepiscopia pentru finalizarea azilului, iar duhovnicul așezămân-tului, preotul Ion Țîcșa, despre revitalizarea cătunului condamnat, încă înainte de 1989, la moarte: „Fără drum, fără elec-tricitate, fără alte facilități, satul își dădea duhul. S-a făcut drum, școala a fost reconstruită, în jurul nostru oamenii își ridică locuințe. E semn bun”, ne-a spus preotul Țîcșa.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: