Orașul rezidențial

La Iași, pământul descompus de secetă tânjește după ploaia binecuvântată, copacii au început să se usuce, fântânile sunt zgârcite, iar țăranii așteaptă speriați semnul divin. Animalele caută un loc pentru umbră, nicăieri n-am văzut căței cu ochi atât de triști și flori cu frunți mai plecate. La Rădăuți, a plouat cu fulgere și tunete, ca și cum cerul ar fi vrut sa se desfacă, de parcă natura ar fi încercat să pună punct unui capitol, scris de un autor stângaci și neputincios. De câte ori mă întorc dintr-un oraș mai mare, îmi dau seama cât de tihnită este viața la Rădăuți, ce farmec aparte are așezarea și câte certitudini îți oferă traiul de aici.
 

Până acum și Dumnezeu a fost mai darnic, tolerându-i orașului o anume originalitate regresivă poate într-o pace ușor prăfuită, pe care alții ar repudia-o. Cârcotașii spun că piața e scumpă la Rădăuți, că apartamentele au prețuri pipărate, că muncitorii umblați prin străinătate s-au întors și au ridicat miza (lucruri reale, în parte) și iată cum Rădăuțiul poate concura cu o zonă rezidențială, devenind un soi de stațiune, privată, ce-i drept, deocamdată de posibilități variate de cazare pentru turiști. Poate că până la data apariției acestor rânduri va ploua și la Iași sau cine știe câte se vor mai întâmpla, plăcute sau neplăcute nouă, tihna de la Rădăuți va fi aceeași pentru că Dumnezeu nu mai vrea poate (cine știe!) să pedepsească Bucovina, pedepsită odinioară destul…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: