Concursul Național de Critică Literară „Mihail Iordache”

„Sub semnul lui DA și NU”

Cea de-a doua ediție a Concursului Național de Critică Literară pentru Liceeni „Mihail Iordache” inițiat și organizat de CN „Petru Rareș”, se desfășoară „sub semnul lui DA și NU”, a precizat, ieri, prof. Gheorghe Cîrstian, la deschiderea oficială. „Vom spune DA celor care cred în demersul critic al liceenilor și NU celor care nu cred în acesta”, a continuat prof. Cîrstian, care a fost numit ieri de inspectoarea de română Eleonora Bulboacă „tatăl, mama și bunica” acestui concurs, dată fiind contribuția sa la organizarea și desfășurarea lui. Finaliștii – care astăzi, la sediul colegiului menționat, vor avea de abordat critic un text la prima vedere, în scris – s-au întâlnit ieri cu membri juriului, cu poeți și scriitori invitați în festival și cu organizatori, pentru a primi cuvintele de bun venit, încurajare și laude pentru faptul că au trecut de prima probă, în care s-au confruntat 126 de lucrări.
 

Ei au aflat și câteva aprecieri asupra lucrărilor – recenzii sau cronici literare personale pe marginea unei apariții editoriale beletristice (poezie, proză, teatru), din literatura română, din 2006, în prima etapă a concursului – de la o parte din reprezentantele comisiei de selecție, insp. Bulboacă, poeta Angela Furtună și prof. Gina Puică. „Fiecare din participanții din prima etapă s-a referit la altă lectură, alt autor, ceea ce spune mult despre ce se citește. Lucrările lor sunt copleșitoare sub aspectul seriozității și siguranței”, a spus insp. Bulboacă. „Am fost foarte surprinsă de calitatea lucrărilor, nu mi-a fost rușine cu aproape niciuna”, a adăugat Gina Puică, iar poeta Angela Furtună a conchis că parcurgerea lucrărilor a însemnat „o baie de prospețime”. Concursul Național de Critică Literară de la Suceava este dedicat memoriei celui care a fost reputat profesor și critic literar sucevean Mihail Iordache, care s-a aflat în fruntea IȘJ, după revoluție, iar în ultimii ani de viață a fost decan al Facultății de Litere din cadrul Universității Suceava. Prezentă la deschiderea de ieri doar „afectiv”, după cum a precizat chiar domnia sa, a fost soția celui care a dat numele concursului, dna Ro-dica Iordache, care a ținut să aducă un omagiu atât dascălilor care au știu să-și apropie elevii de școală, cât și elevilor care au avut curajul să se apropie de critica literară, de uneltele necesare pentru a o aborda.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: