Acum și aici

Dis-de-dimineață, o veste a căzut ca un trăsnet anunțând moartea ziaristului Mircea Motrici. Să scrii despre dispariția unui om pe care l-ai cunoscut și care ți-a fost apropiat este unul dintre cele mai neplăcute lucruri. În urmă cu o lună, ministrul consilier Romeo Săndulescu, consulul general al României la Cernăuți, se interesa cu îngrijorare de soarta ziaristului, aflat la vremea respectivă pe pat de spital. Pot spune astăzi că, odată cu moartea lui, se sfârșește și o etapă din viața mea. Cunoscut în mediile din nordul Bucovinei, el a fost un apărător al drepturilor românilor aflați în afara granițelor și, la vremea în care eu făceam primii pași în Ucraina, ziaristul scrisese deja sute de reportaje despre Cernăuți.
 

Chiar dacă nu mi-a predat niciodată la o catedră, Mircea Motrici mi-a fost un soi de îndrumător, mi-a fost profesorul de la care elevul fură cu multă pasiune meseria. Pe baricada acelora care fac jurnalism cu sufletul rămân din ce în ce mai puțini. Zi de zi, în presă apar tot soiul de nume ce dispar așa cum s-au ivit. Privesc derutată în jur și mă întreb ce voi face mâine cu sufletul pe care mi l-au transmis și mie alții. Nu știu cât le va lipsi sucevenilor Mircea Motrici, dar românilor din Cernăuți le va lipsi fără îndoială. Acum și aici – sunt cuvinte pe care le rostesc apăsat, cu mult egoism, propunându-mi să-mi trăiesc fără remușcări flacăra vieții care mi-a mai rămas. Lângă acest adevăr până și meschinăriile vieții politice sunt în stare să pălească. „Ferește-te de intrigi!”, mi-a spus cândva Mircea Motrici. N-a mai apucat să vadă până la capăt că România este o țară a intriganților de elită…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: