„Pelerinaj“ la ultimul editorial

Ultimul editorial al lui Octavian Paler din 8 mai, „Un pericol ignorat”, postat pe site-ul ziarului „Cotidianul”, avea ieri, la ora prânzului, 28.991 de vizualizări, ceea ce poate însemna cam tot atâția cititori. Față de numărul cititorilor editorialelor dinaintea morții sale, care oscila între 4000-7000, puteți socoti cu cât este mai mare cifra de față. Să însemne asta că trebuie să mori ca să fii băgat mai mult și mai atent în seamă?… De când a dispărut Paler dintre noi, prin media țâșnesc cuvintele alese ale celor care își exprimă regretul față de această pierdere. Toți spun acum că i-au citit cărțile, că l-au prețuit. Televiziunile au renunțat chiar să facă rating, după cum anunța patetic o prezentatoare, bine cunoscută, de jurnal, adică la subiectele fierbinți cu vameși corupți și crime neelucidate, numai ca să-l evoce pe cel considerat “intransigent”, de-o “radicalitate greu de egalat”, “spirit polemic”…
 

Să fie demagogie? “Demagogii sunt periculoși nu numai pentru că nu spun adevărul. Ei compromit astfel chiar cuvintele de care avem nevoie, ceea ce e infinit mai primejdios”, spunea Octavian Paler în “Caminante”. Nu, suntem mulți care l-am iubit și îl iubim pe Paler, nu numai pentru că avea curajul de a spune pe față ceea ce noi ascundeam în “lacătele din noi”. Dar l-am și înțeles ? Fiindcă timp am avut destul să-l ascultăm și să-l înțelegem măcar în acești ani. Dacă l-am fi înțeles cu adevă-rat, ne-am fi pus de acord, în sfârșit, noi, oameni de rând, elite, politicieni, în două cuvinte “noi popor”, și am fi schimbat ceva în această “democrație dubioasă de azi”, de care vorbește Paler în ultimul editorial. Dar mai avem timp. „Avem timp pentru toate”. „Să regretăm c-am greșit și să greșim din nou”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: