Prefectul Onofrei, îngrijorat de amploarea tăierilor ilegale

Prefectul Orest Onofrei a reliefat, ieri, într-o conferință de presă, că proprietatea particulară asupra pădurilor nu este atât de infailibilă, pe cât susțineau unii adepți ai restituirii suprafețelor împădurite către Fundația Fondului Bisericesc Religionar Ortodox din Bucovina. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a avut această intervenție după ce lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare au făcut cunoscut că, pe raza Ocolului Silvic Bisericesc Ilișești, o suprafață de circa 10 hectare, aparținând Asociației silvice bisericești „Bucovina verde” pendinte de Protopopiatul Rădăuți, a fost defrișată aproape în întregime. Inspectorii silvici au calificat acesta ca fiind drept „cel mai mare dezastru produs voluntar fondului forestier în istoria recentă, de pe parcela în cauză scăpând doar arborii fără valoare economică”.
 

Astfel, prefectul de Suceava îi pune în vedere fostului deputat Vasile Lupu că pădurea nu se taie ilegal doar la stat – așa cum fostul țărănist susținea sus și tare –, ci și de pe suprafețele proprietate a „Bisericii”. „Lucrurile nu sunt doar în alb și în negru, existând posibilitatea să se taie ilegal și în pădurea pe care o deține «Biserica». Infracțiunea nu ține cont nici de natura proprietății și nici de statutul proprietarilor”, a subliniat șeful serviciilor deconcentrate în teritoriu, menționând că pe rolul instanțelor există un dosar în lucru și că vinovații vor răspunde în fața legii. Domnia sa a atras atenția că nu se poate arunca anatema asupra proprietății de stat, „în cazul acesta, «Biserica» trebuind să urmărească și să-și rezolve propriile probleme”. Menționăm că proprietare ale pădurii tăiate ilegal sunt parohii din Protopopiatul Rădăuți și că acesta nu face parte din Fondul Bisericesc administrat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI