Europa

La sfârșitul lunii, un remarcabil eveniment științific, patronat de UNESCO, a patra Conferință Internațională de Filosofie, aduce din nou în prim-plan numele Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prin calitatea de coorganizator al înaltei reuniuni, alături de Universitatea de Stat din Volgograd, și prin prezența în stafful acesteia a nu mai puțin de trei universitari suceveni, Emilia Guliciuc, Viorel Guliciuc și Sabina Fînaru, ca să nu mai vorbim de numeroasele comunicări științifice sucevene admise, în rândul cărora se detașează prin participare integrală catedra de filosofie condusă de profesorul Sorin Tudor Maxim. În același timp, previzibil, evenimentul dirijează interesul și spre localitatea-gazdă a Conferinței, orașul Volgograd.
 

Cunoscut în istorie ca Țarițîn, iar între 1925 și 1961 ca Stalingrad, Volgogradul este un puternic centru industrial, comercial, cultural, așezat pe malul drept al Volgăi, adică în Europa, de vreme ce fluviul este, așa cum am învățat și așa cum ne atrage atenția Dicționarul Enciclopedic, cel mai lung fluviu de pe continent. Cu toate acestea niciuna din hărțile lui recent apărute nu semnalează Volgogradul, nici măcar cea tipărită de Niculescu, editura orientată în primul rând spre tineretul studios, nici măcar Allfa, editura care a preluat de la Istituto Geografico De Agostini mult căutatul și mult utilizatul atlas rutier și turistic al Europei. De altfel, cum să te miri că pe harta Niculescu nu găsim Volgogradul, dacă nici măcar Moscova nu există? E evident că geografia, știință, nu are nimic de-a face cu eventuale resentimente istorice, după cum e limpede că editurile noastre nu au nicio vină, ele tipărind, ca în cazurile amintite, lucruri concepute de cunoscute instituții occidentale. Dar pentru că tot se apropie Ziua Europei, n-ar merita să aflăm la urma urmei cât de mare este Europa?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: