La Fălticeni

S-a aprobat înființarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență

– Autospecialele și utilajele de intervenție ale fostelor fabrici au ajuns la fier vechi
– Biroul Local de Protecție Civilă este un fel de muzeu de antichități: funcționează doar centrala de alarmare și un aparat de radio „Albatros”
La ultima sa întâlnire, deliberativul fălticenean a aprobat înființarea, în subordinea CL a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ca serviciu public fără personalitate juridică, prin reorganizarea Compartimentului protecție civilă. Pentru îndeplinirea atribuțiilor specifice de protecție civilă sunt constituite, potrivit legii, servicii de urgență profesioniste și voluntare, iar municipalitatea de pe Șomuz trebuia să emită această hotărâre de mai bine de un an. Conform primarului Vasile Tofan, întârzierea este cauzată de faptul că nu a existat, „la timpul când ar fi trebuit, o persoană care să corespundă cerințelor…”.
 

Șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență se va ocupa de pregătirea și coordonarea echipelor de alarmare, de descarcerare, de intervenție sanitară și sanitar-veterinară, echipe formate în baza unui contract de voluntariat. Deși permanența acestui serviciu de voluntariat ar trebui asigurată, teoretic, de 7 persoane, deocamdată nu există decât o singură persoană, pentru permanență – șeful Compartimentului de Pro-tecție Civilă din cadrul Primăriei. Nici în viitor situația nu pare a avea rezolvare, lipsa resurselor financiare ale municipalității determinându-l pe primarul Vasile Tofan să declare că „nu o să completăm, în viitorii 2 – 3 ani, acest serviciu cu 7 persoane”. Conform șefului municipalității, în caz de inundații sau alte probleme care ar putea apărea, se va apela tot la personalul primăriei și la cadrele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În plus, se va pune accent pe activitatea de prevenire și vor exista echipe sanitare, de prim-ajutor și de alarmare formate din am personalul de la muzee, Bibliotecă și Casa de Cultură. După înființarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, urmează reorganizarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență, al cărui președinte este primarul. Din acest comitet fac parte conducătorii principalelor societăți cu profil construcții, transport, care, în caz de situații de urgență, sunt mobilizați, directorii de spital, de școli. Reorganizarea Comitetul Local pentru Situații de Urgență este necesară deoarece o parte din societățile din Fălticeni care dispuneau de logistica necesară pentru intervenție la incendii, accidente chimice etc. și-au închis porțile sau au vândut autospecialele și uti-lajele cu care putea interveni. În această ultimă situație sunt fostele mari întreprinderi cu profil textil, prelucrare a lem-nului sau chimic, care aveau echipe și utilaje pentru stinge-rea incendiilor, utilaje care, odată cu divizarea societăți-lor, au fost vândute sau duse la fier vechi. În anul 1972, la nivelul Făl-ticeniului a luat ființă „Apă-rarea Antiaeriană”, un fel de bunicuță a unităților locale de protecție civilă, mai nou reunite în inspectorate pentru situații de urgență. Biroului Local de Protecție Civilă Fălti-ceni este un fel de muzeu… al antichităților. Aici se găsesc trei echipamente vechi de peste jumătate de secol: o in-stalație pentru instruire fabri-cată în 1965, devenită nefunc-țională după trecerea „pe digital” a centralei telefonice din oraș, un aparat dozimetric (STL) pentru depistarea substan-țelor toxice (producție sovie-tică, 1950), care nu mai funcțio-nează de peste 20 de ani, scos la paradă cu prilejul exerci-țiilor de protecție civilă. Singu-rele piese care au și utilitate, chiar dacă sunt la fel de vechi, sunt centrala de alarmare care acționează sirenele de alar-mare publică și un aparat de radio „Albatros”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: