Suferința

Aflați împreună pe un drum mai lung și dând curs dorinței profesionale a directorului Complexului Muzeal Bucovina, Constantin-Emil Ursu, și al celei sentimentale a consilierului superior Ianoș Horvath, care învățase în școala care în anii 50 făcea corp comun cu clădirea închisorii, am vizitat săptămâna trecută Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Anticomuniste de la Sighetul Marmației. Nu am termen de comparație, nu am văzut Doftana în copilărie, iar pentru cine va tresări indignat (suntem abia în anul 2007!), mă voi grăbi să adaug, nici Auschwitz-ul, nici Memorialul Păcii din Normandia, dar interesul uman este cu asupră de măsură răscolit.
 

Temnița, privarea de libertate pentru convingerile politice, iar uneori doar pentru vina de a fi fost o personalitate culturală a altui regim, lumina care nu se stingea, frigul pe care nicio centrală termică din lume și poate nici măcar o vară eternă nu l-ar mai putea alun-ga, tortura și atâtea alte amănunte din povestirea ghidului Adela Ulici, adăugate lucrării de doctorat pe tema victimelor rezistenței românești anticomuniste, doctorat susți-nut de Ioana Boca la Universitatea Suceava, întregeau tabloului unei suferințe atroce. Ana Blandiana, președinta Alianței Civice, împreună cu Romulus Rusan, inițiatoarea Memorialului, îl dorea ca „un mijloc de resuscitare a memoriei”. Până la un punct trezind într-adevăr amintiri, temnița devenită muzeu, populată cu documente, dar și cu opere ca ale sculptorului Ovidiu Maitec, plecat în aceste zile dintre noi, sau precum acel zguduitor grup statuar al lui Aurel Vlad, „Cortegiul sacrificaților”, este mai ales o meditație asupra suferinței pe care omul i-o provoacă semenului său. Ea dovedește că urmând legea creațiilor vii, și acest memorial scapă de sub controlul autorilor, devenind, așa cum deja i se spune, într-un fel mai simplu și mai profund, Memorialul Durerii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: