Ion Grigore, zugravul lamurei

De Sf. Nicolae, însoțit de o personală a pictorului, a fost lansat la Iași albumul Ion Grigore de Valentin Ciucă, Editura Art XXI, 2006, cu Antoneta Ciucă, redactor de carte, Mihai Cantea, fotografii, Manuela Oboroceanu, coperta, Adelina Spânache și Elena Titu, autoare ale versiunii în limba engleză. În aceeași formulă, adică tot împreună cu o expoziție deschisă la Primăria Fălticeni, albumul a fost lansat, inspirat, date fiind admirația pictorului și prețuirea Maestrului, pe 27 februarie 2007, în ziua în care se împlineau 104 ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu. Deschis de un ,,Portret la minut”, splendidul album de artă vorbește întâi de ,,Avatarurile unei generații” și continuând cu ,,Profilul artistului în mișcare”, ,,Smerenie și credință”, ,,Identitatea satului arhetipal”, ,,Bucuria hranei”, ,,Enoriașii”, ,,Portret în timp” gravează liniile de forță ale unui artist și ale unei creații în care Bucovina se regăsește cu sentimentul major al reprezentativității.
 

Și care într-o bună măsură corespunde și unei percepții exterioare acestui spațiu, dacă ne gândim la studiul lui Cornel Radu Constantinescu ce prefațează micuțul album apărut în 1979, ,,Satul bucovinean în pictura lui Ion Grigore”. Valentin Ciucă refuză însă sintagma, pentru că refuză în general astfel de sintagme, considerând că acestea ,,ori extind prea mult încadrarea ori o limitează cu aceeași nonșalanță”. Cunoscutul critic și istoric de artă preferă, așa cum sugerează titlurile capitolelor amintite, cuprinderea pilonilor de rezistență ai universului artistic al lui Ion Grigore, a ,,culorilor” care însumate nu duc la rezultanta ,,albului”, ci la aceea, îmbogățitoare fiecare pentru celelalte, a ,,curcubeului”. Zugrav al unui sat arhetipal, Ion Grigore este deopotrivă zugravul lamurei (esență atât de exact identificată, încât creează senzația utopiei, idealității) și atunci când este vorba de religiozitatea plină de smerenie a omului de la țară, și atunci când este vorba de hrana lui ca atare sau sufletească, fructe, ulcele, pe cât de bune, pe atât de frumoase. Venind după experiența supunerii la diferite rigori – a selecției, a portretelor de artiști și a sintezelor de ansamblu – prilejuită de albumele consacrate unui secol de arte frumoase la Iași și în Bucovina, albumul dedicat de Valentin Ciucă lui Ion Grigore respiră voluptatea abandonului și călătoriei criticului, cu ochiul totodată atent și încântat, într-o lume în care, iubitor de armonie și de taine ascunse la rădăcina lucrurilor care par spuse simplu, se simte bine. E o întâlnire fericită, de aici și splendoarea albumului, valoroasă lucrare de artă și prin conținut și prin prezentare (editura Art XXI Iași intră cu îndreptățire plină de orgoliu în peisajul editurilor românești și străine de profil), de care și Valentin Ciucă și Ion Grigore au de ce să fie mulțumiți, mai mult – mândri. La ziua de naștere, ieri, a lui Valentin Ciucă, și mâine a lui Ion Grigore, parcurgerea acestui album înseamnă o participare în direct la o sărbătoare a artei și a două dintre personalitățile ei de rangul întâi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: