Amiaza bucovineană la Iași

A XI-a ediție a „Amiezilor bucovinene” – egida sub care se întrunesc membrii și simpatizanții Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, Filiala Iași, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române din Iași, Societatea Culturală „Junimea ’90” și revista „Dacia literară” – s-a desfășurat duminică, 18 martie 2007, la ora 11,00, în Galeriile de Artă „Pod Pogor-fiul”, având un program pe cât de bogat, pe atât de variat. Începutul a fost făcut prin evocarea celor 250 de ani de ființare a Epitropiei Sf. Spiridon, prin intermediul prezentării celor două volume apărute până acum, sub titlul: Epitropia Sf. Spiridon din Iași – De la origini la glorie, desființare și noi începuturi. Despre acest important așezământ național și avatarurile trecerii sale prin timp au vorbit autorii, în frunte cu dr. Eugen Târcoveanu, urmat de Ion Chiriac, bucovineanul Mihai Lițu și Oana Epure.
 

Al doilea moment important l-a constituit lansarea primului volum de Corespondență către Leca Morariu, ediție îngrijită de Eugen Dimitriu, prefață și note de Emil Satco, despre care s-au pronunțat redactorul cărții, Alis Niculică, Liviu Papuc și Maria Olar, aceasta din urmă făcând și o prezentare a activităților recente ale Fundației Culturale „Leca Morariu” de la Suceava. Personalitatea lui Leca Morariu și semnificația corespondenței tipărite au iscat vii discuții apreciative. Ca un corolar, prof. univ.dr. Mandache Leocov, fost director al Grădinii Botanice din Iași, a susținut o amplă și documentată conferință despre Iașul – oraș al florilor, al parcurilor și al grădinilor. Sala plină a stat mărturie interesului pe care îl poartă ieșenii, bucovineni sau nu, actului de cultură veritabilă. L.P. MORARIU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI