Județul Suceava oferă facilități și condiții de dezvoltare a investițiilor

Jumătate din proprietarii de terenuri și imobile sunt dispuși să le transfere investitorilor
Județul Suceava are condiții pentru dezvoltarea investițiilor, potrivit unui studiu finanțat de Ambasada Marii Britanii la București, care a vizat atractivitatea investițională în județele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, a anunțat președin-tele Consiliului Județean Suceava, dl Gavril Mîrza. Domnia sa a spus, într-o conferință de presă, că în urma studiului s-a constatat că județul Suceava oferă facilități și condiții de dezvoltare a investițiilor, iar aproape jumătate din proprietarii de terenuri și clădiri sunt dispuși să le transfere celor ce investesc. Astfel, din cele 101 localități incluse în studiu, 39 dispun de terenuri ce pot fi oferite investitorilor. Dintr-un total de 2.187 hectare disponibile pentru investiții, 54 ha sunt în mediul urban și 2.132 ha în mediul rural, iar 99,9 la sută din terenurile disponibile au acces la infrastructura rutieră și doar 30 la sută au acces facil la infrastructura feroviară sau aeroportuară.
 

Studiul mai evidențiază că mai mult de jumătate din suprafețele disponibile pentru investiții beneficiază de energie electrică, aproximativ 30 la sută au acces la gaze naturale, canalizare și apă potabilă sau colectarea deșeurilor. În ceea ce privește infrastructura de telecomunicații, 47 la sută din su-prafață are acces facil la telefonia fixă, 30 la sută beneficiind și de acces la rețeaua de fibră optică. Proprietarii terenurilor optează în 42,5% din cazuri pentru transferul terenurilor către investitori prin vânzare, prețul mediu de vânzare fiind de 175 de euro/mp, iar maximul de 857 de euro/mp. În 57,5 sută din cazuri, proprietarii optează pentru concesionare sau închiriere, prețul mediu fiind de 17,9 euro/mp, iar valoarea maximă se ridică la 285,7 euro/mp. De remarcat este că 26 din localitățile județului dispun de clădiri ce pot fi oferite investitorilor, fiind identificate 35 de clădiri cu o suprafață totală de 66.986 mp, având acces facil la infrastructura de transport rutier, 60 la sută având acces facil la infrastructura fero-viară și 17 la sută la cea aero-portuară. În cazul vânzării, prețul mediu este de aproxi-mativ 175 euro/mp, cu o valoa-re superioară de 625 euro/mp, iar în cazul concesionării sau închirierii, prețul mediu este de 26 de euro/mp, cu o valoare superioară de 210 euro/mp. Președintele CJ Sucea-va a mai spus că Centrul Economic Bucovina, situat în apro-pierea Aeroportului Suceava și inaugurat la sfârșitul anului trecut, a devenit atractiv pentru investitori. El a precizat că deja mai multe firme de producție sunt în negocieri pentru închi-rierea de spații în pavilioanele acestui centru, exemplificând cu o firmă poloneză ce produce utilaje pentru industria ali-mentară.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI