Vigh Istvan: Vernisaj la Galeria Clopotul Rakoczi din Debrețin

Mâine, duminică, 18 martie 2007, la ora 11,00, în Ungaria, la Galeria Clopotul Rákóczi din Debrețin, va avea loc vernisajul expoziției permanente a cunoscutului artist plastic Vígh István, artist legat de Suceava și Bucovina prin anii tinereții sale creatoare: profesor de pictură și metodist principal la Casa județeană a Creației Populare, în perioada 1960-1970, a fost de asemenea membru fondator și secretarul Cenaclului Suceava al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Readus în atenția cititorilor noștri de memoriile despre deceniul petrecut la Suceava, Domnia Sa i-a ținut la curent și cu evenimente plastice al căror protagonist a fost după stabilirea, în 1996, la Debrețin. Acestea culminează mâine cu deschiderea expoziției permanente care reunește lucrările donate de Vígh István Comunității Reformate Biserica Mare din Debrețin. Vernisajul va avea loc în cadrul liturghiei, cu participarea episcopului dr. Bölcskei Gusztáv și a pastorului Vad Zsigmond.
 

Donația artistului a fost însoțită de două condiții. Prima, ca lucrările să nu fie niciodată înstrăinate, iar a doua – să fie expuse, accesibile vizitatorilor. Oferta Bisericii Mari a fost pe măsura donației: Casa scărilor Clopotului Rákóczi, trei camere la trei niveluri suprapuse, pentru cele 21 pânze de 200 cm x 150-160 cm, alături de care iubitorul de artă va găsi și 8 pano-uri cu reproduceri foto ale unor lucrări de artă monumentală realizate de Vígh István sau restaurate de Vígh István . „Este locul cel mai frecventat din Debrețin, ne-a povestit dl Vígh István, din cauză că oamenii vin din toate colțurile lumii (duminicile chiar până la 40 000-50 000 de vizitatori) să vadă clopot cel uriaș, unic prin faptul că, dacă în general din clopote s-au turnat tunuri în timpul războaielor, acesta este turnat din tunuri”. Vernisajul coincide, ne-a mai spus artistul, cu împlinirea a 100 de ani de la nașterea tatălui său, Vígh Sándor. Titlul expoziției concentrează viața de peregrin a lui Vígh István: „Din Halmeu la Debrețin, via Suceava, New York, Queanbeyan”. O viață în care arta a primit partea leului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI