Declarație politică

„Moldova nu-i a mea și nu-i a voastră…”

Intitulez declarația politică de astăzi “Moldova nu-i a mea și nu-i a voastră…”, prin care doresc să sensibilizăm autoritățile statului român asupra unor declarații și demersuri, la această dată încă fără însemnătate. Domnul Vladimir Voronin, președintele Republicii Moldova, recent, la Chișinău, într-un interviu acordat agenției oficiale de presă Moldpres, a declarat că Bucureștiul manifestă intoleranță față de „minoritatea etnică a moldovenilor” din România. La Chișinău s-a promovat când o politică de subordonare față de Rusia, când de deplină independență, mai cu seamă față de România, iar acum, o politică de extindere demografică. Iată câteva date care individualizează o anume politică în directă relație cu România.
 

La Chișinău, Cahul, Orhei și alte orașe s-a promovat o politică cu un anume specific: mai întâi s-a vorbit de limba moldovenească; apoi s-a tipărit un dicționar româno-moldovenesc de un oarecare Vasile State; a fost tipărită o istorie a Moldovei pentru școlile din Basarabia, iar acum se vorbește de etnia moldovenilor, de 10 milioane de oameni, nerecunoscută în România. În raioanele Republicii Moldova și, cu deosebire, în orașul Chișinău, majoritatea ziarelor apar în limba rusă, comunicarea dintre cetățeni, la Chișinău, se face în cele mai multe cazuri tot în limba rusă, iar în programele posturilor de televiziune, emisiunile se fac în limba rusă și în limba română, inclusiv cu teme care forțează adevărurile culturii și ale istoriei. La Librăria „Mihai Eminescu” din Chișinău, bunăoară, majoritare sunt cărțile scrise în limba rusă și cu greu sunt de găsit lucrări din literatură română clasică. Într-un asemenea cadru, susținut de domnul președinte Vladimir Voronin, astăzi s-a adus din nou în atenția opiniei publice din Basarabia și din România faptul că românii de aici sunt moldoveni, că au istoria și cultura lor și că limba pe care o vorbesc este limba moldovenească. „Am putea fi șocați – ne spune domnul Vladimir Voronin – dacă în ultimii 150 de ani moldovenii din România și-ar fi uitat statul, nu ar ține minte cum se numește cu adevărat limba lor, ar fi dat uitării faptele eroilor lor, nu și-ar mai aminti nici de Dimitrie Cantemir, nici de Vasile Alecsandri, nici de Mihai Eminescu, nici de Ion Creangă, nici de Mihail Sadoveanu. Dar ei nu au uitat”. Și tot din recentele declarații fac parte și afirmațiile: „Legislația noastră internă (n.n. – Republica Moldova) permite, și toate țările găsesc posibilități, finanțe, ca să sprijine diaspora. Această comunitate – spune de data aceasta Victor Stepaniuc, președintele Comisiei parlamentare pentru cultură – este a 39-a diasporă moldovenească de peste hotare”. Astfel de manifestări promovate de domnul Voronin și de susținătorii lui, toți așezați cu fața spre Răsărit, dăunează bunelor relații dintre cele două state românești, vremelnic despărțite prin hotare stabilite în condiții date. Prezența în mass-media românească a specialiștilor români care să răspundă chiar și la astfel de aberații pornite de la vârful Puterii din Republica Moldova a devenit un imperativ. EUGEN BEJINARIU Deputat PSD

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: