De ieri, în Fălticeni și apoi în tot județul

Prețul apei ia foc!

Începând din această lună, facturile la apa potabilă pe care o consumă fălticenenii și pentru canalizare vor fi în medie mai mari cu 50%. După mai bine de două ore de discuții aprinse în deliberativul local, aleșii au hotărât cu 10 voturi pentru și 8 abțineri modificarea prețurilor/tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare din municipiul Fălticeni. Conform solicitării S.C. ACET, la propunerea primarului Vasile Tofan, CL Fălticeni a aprobat creșterea prețului la apa potabilă de la 1,672 lei/mc (cu TVA inclus) la 2,61 lei/mc, ceea ce reprezintă un indice de modificare de 61%. Pentru canal, indicele de creștere a prețului este de 36%, de la 0,75 lei/mc la 1,02 mc (cu TVA). Solicitarea de către Agenția Fălticeni „ACET” a modificării prețurilor/tarifelor pentru serviciile de apă și canal este cauzată de majorarea cheltuielilor cu energia electrică cu un indice de 67,7% la apă și de 30,4% la canal-epurare, rezultat din calculul consumului mediu pe ultimele 3 luni și, respectiv, a prețului actual practicat în factura lunii decembrie.
 

Fălticeni

O altă cauză o constituie cheltuielile cu închirierea utilajelor pen-tru efectuarea intervențiilor, la ora actuală, conform primaru-lui Vasile Tofan, Agenția ACET Fălticeni fiind dotată cu un cal, o căruță, două găleți și două lopeți; pentru a avea un excavator, macara, vidanjă, operatorul sistemului de apă- canal-epurare trebuie să plăt-ească chirie. O influență, dar mult mai mică, în prețul apei, o reprezintă și cheltuielile cu „munca vie”. Din cauză că, anul trecut, tarifele practicate nu au asigurat fondul de salarii negociat prin contractul colectiv de muncă, angajații ACET Fălticeni au primit abia în luna februarie 2007 salariul pe luna decembrie 2006. „Salariul mediu brut la Fălticeni este 782 de lei, iar mediu net – 524, mult sub media pe economie. Salariile au fost penalizate în 2006, cumulat cu 150%, deci s-a lucrat o lună jumătate fără salarii”, a declarat Rodica Nistor, director economic ACET Suceava. Și în derularea programului SAMTID, având ca obiectiv “Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în județul Suceava”, o parte din cheltu-ielile pe care operatorul regional ACET trebuie să le acopere se sigură din prețul practicat la nivelul consu-matorilor, persoane fizice și juridice. „Ne aflăm în situația în care nu putem discuta astăzi și cel puțin un an de zile… dacă vom avea la Fălticeni apă mai multă sau mai puțină, mai bună sau mai rea, mai ieftină sau mai scumpă. Suntem în situația deloc ușoară de a hotărî, astăzi, dacă vrem ca Fălticeniul să aibă sau nu apă. Nu vreau să dau gravitate situației, dar asta e situația reală. În afară de aceasta, ne-am angajat împreună, din mandatul anterior, în progra-mul SAMTID, aprobat prin mai multe hotărâri de CL. Pro-gramul în care ne-am angajat prevede inclusiv mărirea pre-țului la apă”, a spus primarul Vasile Tofan. De la directorul economic al ACET Suceava, Rodica Nistor, am aflat că, după mu-nicipiul Fălticeni, vor urma majorări la prețul apei pota-bile în toate localitățile jude-țului unde ACET are agenții. Se estimează că, la Sucea-va, prețul apei potabile, pe metru cub, va crește de la 1,44 lei la 1,70 lei, la Gura Humo-rului – de la 1,05lei/mc la 1,29 lei/mc, la Câmpulung Moldo-venesc – de la 0,99 lei/mc, la 1,51 lei/mc, la Vatra Dornei – de la 1,26 lei/mc la 1,45 lei /mc. În afară de Fălticeni, unde prețul apei potabile a crescut de la 1,36 lei/mc fără TVA la 2,19 lei/mc, cu prețuri pro-puse a depăși 2 lei/mc se nu-mără localitățile Solca, unde creșterea va fi de la 1,49 lei/mc la 2,12 lei/mc, și Siret, cu o creștere de la 1,61 lei /mc 2,40 lei/mc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: