Zi-mi câine și dă-mi pâine…

A pornit postul. Maare, cât o zi, pardon, cât 40 de zile. De post. F. b. Că prea ne… dedulciserăm, fârtați & surate, la mult prea multe. La cele bunătățuri. Și… măgării! De toate soiurile. Cu de toate viciile. Și deliciile. Periodic, o cură de austerități (în arealul trupului, fratele porc, vorba păltinișanului, antrenor spiritual) e mai mult decât salutară. Cum ar veni… Ați cam uitat, fârtați & surate, de suflet! Vă aplecați îndeobște mult prea mult asupra celor trupești și materialicești. Un putregai, spunea charismaticul egumen Cleopa, de corp. Și… șii… nesocotiți interiorul. Iubiți ambalajul, nesocotiți conținutul. Sunteți… medicii de trup. Și uitați prea lesne de doctorii de suflet. Postul?! O escală profilactică. Severă. Întărire și cursă, probă bună de voință (o las mai moale cu… fumatul, cu băutul, cu…). Mă lepăd, ca șarpele (cel simbol înțelept), de chelea rea și răpănoasă. Mă vindec, acolo, de vreun beteșug, de-un nărav cam prost (răutate, bârfă, veninoșenie, câinoșenie, scârboșenie, chestii de astea). Pun umărul (barem empatic). Fac un bine.
 

Dumitru Brădățan

Duminică, în loc de biserică, pot vizita pe săteanul din cărucior (vai de mama și de poponețul lui!). Cultiv, particip la dezvoltarea bucuriei polivalente. În casă, la servici, în social. În detaliu, în general. Pe scurt / și pe lung: Mă îmbunătățesc! Ca să… funcționez și pe mai departe. Bine. Și f. b. ! Iubește și fă ce vrei!, clama Sf. Augustin. Căci geaba, altminteri, îți vei zdreli genunchii numărând la prăpăd, la duium de mătănii. Geaba vei crăpa în tine străchini de iahnie în baiț de usturoi ot Copalău (mmm!). Geaba! Dacă din tooot ăst răstimp nu vei fi rezultat, pă la sărbători, o părere mai… îmbunătățit. Geaba! A trecut pe lângă tine o mare oportunitate. Trăiește, pătimește, iubește (Dumnezeu este iubire, nu!?). Postește! În dogoarea credinței. Ca ființă primenită și înduhovnicită. Bineplăcută lui Dumnezeu. Încolo, fiți voioși și curajoși! Musai…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: