Reforma suceveană în domeniul drepturilor copilului – o realitate evidentă

Procesul de reformă în domeniul protecției copilului este în curs de finalizare, el derulându-se începând cu anul 2003, când a început implementarea proiectelor cu finanțare externă. Declarația aparține vicepreședintelui PRM al Consiliului Județean, Stela Acatrinei, și vine pe fondul aniversării Zilei protecției drepturilor copilului. Potrivit dnei Acatrinei, în perioada noiembrie 2003 – iulie 2005, a fost implementat proiectul Phare intitulat „Rețea alternativă de servicii comunitare pentru îngrijirea, recuperarea și educarea copiilor cu nevoi speciale dezinstituaționalizați din centrul de plasament pentru copii cu handicap Fălticeni”. Valoarea proiectului s-a ridicat la peste 353 de mii de euro, dintre care circa 67 de mii euro reprezintă contribuția Consiliului Județean Suceava. Beneficiari sunt 102 minori, 75 din centrele de plasament, iar 27 din comunitate, care au solicitat rezidență în respectivele instituții.
 

Odată cu materializarea proiectului, s-a constituit o rețea maternală de 30 de asistenți, care au în îngrijire 37 copii. Totodată, la Fălticeni s-au dat în folosință casele de tip familial “Domino” și „Dalia”, care adăpostesc 19 minori, precum și casa „Pluto” din Vicovu de Jos pentru 6 minori. Vicepreședintele Con-siliului Județean Stela Acatrinei precizează că, în cadrul aceluiași proiect, 22 de copii au fost reintegrați în familiile naturale lărgite. Un alt program Phare, de această dată finalizat în 2006, este cel de închidere a Centrul de plasament “George Sidorovici” Gura Humorului. Finanțarea a însumat peste 670 de mii de euro, partea executivului județean fiind de aproape 190 de mii de euro. De investiție se bucură 128 copii și tineri cu vârste 10 între și 26 de ani, creându-se și o rețea de asistență maternală de 12 persoane. Un număr de 43 de copii au fost reintegrați în familiile naturale, suma alocată din fondul de urgență depășind 10.000 de euro. Un alt proiect a avut ca obiectiv închiderea Centrului de plasament „Dumbrava minunată” Fălticeni, suma inves-tită fiind de 522 de mii de euro, fără participare financiară din partea Consiliul Județean. În baza acestuia, 107 copii și tineri s-au mutat în 6 apartamente din municipiul Fălticeni. Pe de altă parte, a fost înființată o rețea de 31 asistenți maternali (care au în îngrijire 32 de copii), iar 16 copii au luat calea familiilor naturale. Recent, au fost inaugurate căsuțele ridicate în cadrul Programului Phare 2002 „Dezinstituționalizare și recuperare”, după închiderea Centrului de plasament „Sfânta Maria” din municipiul Suceava. Proiectul are valoarea de 556.923 euro, Consiliul Județean participând cu 55.848,8 euro, iar beneficiarii fiind 50 de copii cu disabilități ce au vârste de 0 până la 3 ani. Potrivit vicepreședintei, prin implementarea programului s-a format o rețea de 10 asistenți maternali, s-au construit 3 case în localitățile Adâncata, Mihoveni și Șcheia, de asistență de specialitate bucurându-se 32 de copii. De asemenea, în urma derulării unui proiect cu fonduri comunitare, în Suceava s-a înființat un centru de recuperare a copiilor cu disabilități, precum și un centru maternal pentru tinerele mame din Gura Humorului. Pe de altă parte, 22 familii au beneficiat alocații financiare de 15.116 euro din Fondul de urgență, adică de 70 de euro pe copil.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: