„În școlile din România sunt mai multe calculatoare decât băi“

La sfârșitul săptămânii trecute, la pensiunea Casa Albă, a avut loc o întrunire organizată de membrii Ateneului Artelor, la care au participat, alături de Mariana Știrbu, reprezentanta Ateneului, și Cornel Petreanu, proprietarul pensiunii, vicepreședintele Consiliului Județean, Stela Acatrinei, și Gheorghe Acatrinei, liderul PRM Suceava, caricaturistul Mihai Pînzariu-PIM, inspectorul-șef adjunct al IȘJ Suceava, Vasile Monacu, Radu Rei, președintele Forumului Montan din România, precum și numeroase cadre didactice, atât din mediul rural, cât și din mediul urban.
 

Scopul întrunirii a constat în identificarea unor soluții pentru a oferi elevilor de la sa-te aceleași condiții de care beneficiază copiii care studiază în mediul urban. “Faptul că părinții din mediul rural retrag copiii de la școală din pricina problemelor financiare este o mare nedreptate. Noi considerăm că nici părinții și nici copiii din mediul rural nu au acces la informație, motiv pentru care Bit Telecom s-a angajat să aducă în mod gratuit internetul în fiecare cătun al județului. Practic, până la finele acestui an, pe puțin 50 de localități din județ vor avea acces gratuit la internet”, a spus Mariana Știrbu, reprezentanta Ateneului Artelor și totodată directoarea firmei Bit Telecom. Pe de altă parte, prof. Daniel Vlad a punctat faptul că în școlile din România „există mai multe calculatoare decât băi”. “Sănătatea elevilor este și trebuie să fie pe primul loc”, a spus prof. Daniel Vlad. Președintele Forumului Montan din România, dl Radu Rei, a făcut referire la un proiect inițiat de dumnealui, pentru care a obținut finanțare de la Guvern, proiect privind înființarea de școli agricole pentru elevii din zonele montane. “În ultima perioadă am vizitat sute de școli din județ, în mare parte din mediul rural. Sunt de părere că o parte dintre acești dascăli lucrează mai rău ca în mină. Fără căldură, fără lemne de foc, fără grupuri sanitare, fără mijloace de transport, fără ca primăriile să le deconteze, așa cum prevede legea, cheltuielile de transport. Am întâlnit copii care fac câte 12 km zilnic ca să ajungă la școa-lă sau care veneau desculți pentru că părinții nu au avut bani să-i încalțe și, totuși, extrem de inteligenți. Soluția ar fi să oferim copiilor inteli-genți, însă care nu au posi-bilități materiale, burse de studiu. Să se facă o selecție pe criterii bine stabilite, să le oferim masă și cazare. Eu știu ce înseamnă să vrei să înveți și să nu ai posibilitatea”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean, Stela Acatrinei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: