„Bunătatea românului, săracul…”

Omul curajos își asumă destinul, poporul demn își asumă istoria și nu cuvintele mele ar trebui încrestate azi în vraja timpului. Am poate mai mult noroc decât cei cu adevărat talentați, pentru care spațiile publicistice nu sunt mereu generoase… Am primit o carte misterioasă cu coperte lucioase și stranii, păstrând căldura duios-tragică a povestirii depănate. Și fără îndoială, printre atâtea istorisiri trucate nu mai pot înțelege nici eu ce este al meu… Cum aș putea oare să-l cunosc pe învățătorul Petru Ujeucă, autorul acestei sublime cărți, pentru a recompune trecutul împreună, anume pentru a înțelege ce este al «nostru»? Lucrarea (Editura Sfera, 2006) este de fapt o monografie intitulată „Caragaci – sat românesc din Buceag”, așezare din sudul Basarabiei. Petru Ujeucă s-a născut la Caragaci, la 16 decembrie 1924. La ora actuală trăiește undeva, prin Vaslui, și mi-am propus să îl caut pentru a-i mulțumi că mi-a recompus forța de a crede în rezistența neamului românesc, astăzi crud pervertită. „O Basarabie, Basarabie! ți-au fost închise mai întâi școlile în limba maternă.
 

Mălina ANIȚOAEI

Apoi întinsurile rămase libere după strămutarea tătarilor din Buceag au fost declarate pământuri de stat și basarabenilor le era interzis să se stabilească cu traiul pe ele. Și începu cunoscuta colonizare rusească cu așa-numiții țărani liberi, aduși din toate capetele imperiului slav. Afară de acești «legaliști», zeci de mii de iobagi din interiorul Rusiei găseau adăpost la familii de români de pe malul drept al Nistrului, fiind ascunși sub numele rudelor răposate. De atunci se trage și zicala: «Tata rus, mama rus, iar Ivan moldovan». Bunătatea românului săracul!” – acestea sunt cuvintele lui Petru Ujeucă, pe care am vrut să le ermetizez aici, măcar până în ziua în care îl voi întâlni, redeschizând astfel o istorie furată, pe care nu trebuie să ne-o asumăm cu fruntea plecată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: