Gura Humorului

Soluții pentru încălzire

Iarna aceasta se anunță la fel de nemiloasă ca și cele din anii trecuți, românii din toată țara confruntându-se cu aceeași problemă… căldura! Gri-ja nu se regăsește doar la nivelul familiilor, ci și la cel al celor care au fost aleși să coordoneze viața societății. Locuitorii din orașul Gura Humorului beneficiază de posibilități, având în vedere materialul lemnos de care dispune zona, pentru gospodăriile particulare. În ceea ce privește locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare s-au ridicat probleme. Astfel, firma „Hidroterm-termoficare”, care avea în administrare centrala termică din cartierul Marly și care asigura încălzirea unui număr de locuințe, a încetat să mai funcționeze, dând faliment. Personalul angajat și populația beneficiară a intrat în alertă. Unii dintre aceștia și-au instalat centrale proprii, dar cei mai mulți au rămas fără soluții.
 

Primăria Gura Humorului a acționat rapid în aceste con-diții: a preluat centrala ter-mică, urmând ca fostul patron să-și plătească datoriile, a reangajat personalul, care a trecut la verificarea și repa-rarea instalațiilor în vederea funcționării pe viitor. În pre-zent, punctele termice situate pe strada Vasile Alecsandri, în Bogdăneasa și zona Creșa au fost pregătite pentru a se racorda la noua centrală. Este vorba despre centrala care ține de proiectul Consiliului Ju-dețean Suceava „Utilități și mediu la standarde europe-ne”, demarat în anul 2004. Această centrală termică de cogenerare va produce și energie electrică, a cărei valorificare va conduce la un preț mai mic pentru proprie-tarii de apartamente care-i folosesc căldura. Din discuția cu inginerul Dan Ursan, șeful sectorului termic, am reținut un interes deosebit pentru remedierea defecțiunilor prin controlul subsolurilor blocu-rilor. Cu toate acestea, în tim-pul probelor pentru încălzire, în multe apartamente au fost scurgeri de apă, din cauză că instalatorii centralelor de apartament au tăiat țevi fără a le suda. Speranța proprieta-rilor de apartamente din ora-șul Gura Humorului, conec-tați la sistemul central, este noua centrală de cogenerare, care, din declarațiile ing. So-rin Lupu, șef de lucrări, se află în stadiul automatizării și la cazane. Cel mai important lu-cru, însă, îl reprezintă partea de gaz metan, care are apro-bare de cotă. De asemenea, se lucrează la pozarea cablurilor electrice de medie tensiune (20 kW), efectuându-se și pro-be în acest sens. După contract, această centrală va fi pusă în funcțiune începând cu luna decembrie, însă pornirea va fi una grea, deoarece o parte din blocurile orașului nu au beneficiat de căldură încă din anul 1995, iar lucrările nu se limitează doar la partea de exterior, ci vor exista lucrări mult mai complexe, în in-teriorul blocurilor respecti-ve. Și de această dată, pri-marul Marius Ursaciuc și-a dovedit capacitatea de a privi constructiv, umanitar rezol-varea cerințelor urbei. Reu-șește întotdeauna să găsească soluții problemelor ivite, astfel încât elementul politic nu îl abate de la judecata dreaptă, obiectivă, cum din păcate nu se întâmplă la cei mai mari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: