Județul Suceava

Locul întâi pe țară ca aport la cota națională de lapte

13.000 de gospodării au rămas în afara sistemului, laptele fiind folosit pentru consumul propriu al familiei
Din 2007 va dispărea comerțul cu lapte la pet-uri, acesta urmând a se desfășura într-un cadru organizat.
Un număr de 75 de investitori care derulează programe SAPARD, ori de altă natură s-au adresat Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Suceava, în vederea rezervării cotei de lapte. Este vorba despre fermele zootehnice în curs de construire și populare, cota de lapte, de aproximativ 12 milioane de litri, urmând a fi acordată începând cu 1 aprilie 2007. Cantitatea amintită se adaugă celor 176 de milioane de litri deja declarate, județul Suceava, cu 105.000 capete de vite, fiind primul pe țară, din acest punct de vedere. Pe locul doi se situează județul Maramureș care, la doar 70.000 de vaci de muls intrate în program, participă la cota națională cu 150 de milioane de litri de lapte.
 

Șeful Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dragoș Juravle, spune că fruntaș la cota de lapte pe cap de animal este Maramureșul, județul în cauză fiind mai bine organizat la capitolul exploatații zootehnice. „Pe medie, animalele sucevene sunt mult mai modeste ca producție”, a arătat dl Juravle. Pe de altă parte, relevă șeful DADR, în județul Suceava au rămas în afara sistemului cotelor de lapte circa 13.000 de gospodării, cu tot atâtea vaci de lap-te. În general este vorba des-pre familii numeroase, care păstrează laptele pentru pro-priul consum. Directorul Dra-goș Juravle a reamintit că pro-ducătorii care nu declarat cota nu vor putea livra laptele direct către unul dintre cei 41 de procesatori, dar nici pe pia-ța liberă. De altfel, în 2007 va dispărea comerțul cu lapte la pet-uri, acesta urmând a se desfășura într-un cadru orga-nizat. De asemenea, controlat va fi și sistemul de vânzare din poartă în poartă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: