Iarna bate la ușă…

…dar unii arboreni se vor muta în casă nouă. Bineîn-țeles, este vorba despre cei ca-re au rămas fără case în urma inundațiilor catastrofale din vara acestui an. Sunt însă în cauză și cei ale căror case au avut numai de suferit, în diferite grade, în urma inundațiilor. Și ei au fost nevoiți să se mute, pentru că au gospodăriile pe malurile apelor, în zone potențial inundabile. Și cum n-au mai primit ajutoare, bănești sau materiale, pentru a-și repara casele avariate, ci numai pentru a-și construi altele, au ales ultima variantă. Și bine au făcut! Pe Ciuporniță au fost construite 26 de case, unele chiar cu anexe gospodărești, dintre care 14 au fost deja date în folosință și proprietarii s-au mutat în ele. Douăsprezece case – una construită de deputatul Aurel Olărean și 11, sub conducerea Consiliului Județean și a Prefecturii -, plus alte două – ridicate de Fundația „George Becali”, prin grija și osârdia Î.P.S. Pimen – sunt predate la cheie.
 

Celelalte case până la tota-lul de 66 sunt în diferite stadii de construcție, marea majo-ritate spre finalizare, și, pro-babil, până la venirea ano-timpului friguros, se vor mai muta în case noi alte familii. Pentru celelalte nu este mare grabă, deoarece respectivele familii nici nu se grăbesc să se mute în ele, având unde ierna în condiții onorabile. Marți, 31 octombrie a.c., în faptul serii, dl prefect Orest Onofrei a fost din nou la Arbo-re, să vadă care este stadiul lucrărilor de construcție și cu ce mai poate ajuta. Astfel, a dispus ca șanțurile să fie fi-nalizate pe toată lungimea lor, cele 7 podețe pentru accesul la noile construcții să fie tur-nate urgent din beton, iar pen-tru patru case să fie adus și montat lambriul. A spus că a doua zi vor veni meșterii pen-tru a acoperi ultimele patru ca-se și pentru construirea ulti-melor sobe, cărămida și șa-mota fiind aduse. Pentru zilele următoare rămân spre fini-sare camerele de la mansardă, dar acest lucru nu va împie-dica gospodarii să se mute în casă nouă. În locul numit Comandă, de-o parte și de alta a drumului județean, au fost ridicate 12 case, iar pentru alte două s-a turnat fundația. Proprietarii acestor două (viitoare) case nu s-au grăbit să le ridice, mai ales că unul dintre ei a lucrat la construirea casei feciorului său. Zece din cele 12 case – construite prin contribuția Fundației „George Becali” – vor fi finalizate până la iarnă. Tot această fundație are în construcție încă 16 case, toate aflate în faza finală, ele fiind amplasate în diferite locuri din comună, pe terenul pro-prietarilor. Doar cinci dintre ei nu se vor muta în case în această toamnă. Trăgând linie și adunând, constatăm că Fun-dația „George Becali” constru-iește la Arbore 54 de case, dintre care vor fi gata, la cheie, 42 de case. Celelalte 12 sunt în diferite stadii de construc-ție, de la temelie până la sobe. Pentru unele din aceste case, sinistrații s-au hotărât destul de târziu să apeleze pentru a li se construi o nouă locuință. Dacă ne gândim la situația în care se află sinistrații din alte zone ale țării, putem conchide că, la Arbore, acțiu-nea de construire a caselor pentru sinistrați este un suc-ces. Văzând stadiul în care se află casele sinistraților și din discuțiile avute cu cei în cau-ză, am constatat că numai 12 sinistrați din totalul de 66 fa-milii nu se vor muta în case până la venirea iernii. Situația la Arbore este bu-nă, pentru că aici au acționat urgent Primăria și Consiliul Local, Prefectura, Consiliul Județean. Lor lis-au alăturat, în mod fericit, o serie de patro-ni și oameni cu inimă bună. Și, așa cum ne-a obișnuit deja, Fundația „George Becali”, care a construit, așa cum am arătat deja, 54 de case, din totalul de 66. Aceștia sunt oameni cu dare de mână, care sar în ajutorul semenilor peste care s-au abătut nenorociri. Prof. GHEORGHE DOLINSCHI, consilier local, Arbore

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: