Crescătorii de vaci, derutați de bâlbâielile la subvenționarea laptelui

Cu toate că au fost eliminate restricțiile legate de parametrii obligatorii, producătorii nu se înghesuie să depună cereri de acordare a subvenției
Restricțiile impuse prin lege la colectarea laptelui de la crescătorii de vaci au dus la derutarea acestora. Lucru remarcat și prin faptul că foarte mulți dintre producători nu au depus cereri de acordare a subvenției de la bugetul de stat. Aceasta, în ciuda faptului că, în aceste circumstanțe, perioada pentru înaintarea cere-rilor a fost extinsă de la 30 la 90 de zile. Totodată, suplimentar, în septembrie, prin Ordin al ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, Gheorghe Flutur, au fost eliminate toate condiționările legate de parametrii laptelui.
 

Este vorba despre eliminarea exigențelor privind pragul de temperatură, conținutul în grăsimi, numărul de germeni și de celule somatice. „În noiembrie, oamenii vor trebui să întocmească cereri pentru subvenția pe tot anul”, menționează Neculai Perju, directorul executiv al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), precizând că producătorii agricoli ar trebui să se grăbească, întrucât fondurile sunt limitate. Șeful APIA menționează că, pe lângă, primele acordate la fiecare tranșă cantitativă predată la procesatori, în cazul laptelui conform, produs la standarde europene, se mai acordă o subvenție suplimentară de 3000 de lei vechi pe litrul de lapte. În acesta caz, beneficiarii sunt, în general, marile exploatații dotate cu instalații de muls și tancuri de răcire. Producătorii individuali pot obține jumătate din această sumă, respectiv 1500 de lei vechi pe litru.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: