La Spitalul Județean, în septembrie

A scăzut numărul operațiilor

> Una din cauze ar fi lipsa diplomației medicilor
Pe primele 9 luni ale anului în curs, Spitalul Județean Suceava este în deficit cu aproape 9 miliarde lei vechi, bani pierduți întrucât unele secții nu și-au respectat contractele. Directorul medical al spitalului, dr. Doina Motan Ganea, a apreciat ieri că banii vor fi recuperați până la sfârșitul anului, prin definitivarea contractului cu CJAS pe ultimele două luni. Analiza rentabilității secțiilor Spitalului Județean Suceava realizată pe luna septembrie și în primele 9 luni ale anului arată că secțiile medicale au avut „rentabilitate maximă”. Ceea ce nu se poate spune despre secțiile chirurgicale, care, deși au depășiri la indicele de complexitate a cazurilor, nu aduc venituri suficiente, întrucât la calculul rentabilității se iau în conside-rare costurile pe analizele medicale, pentru salarii, alimente, precum și cele indirecte, adică utilitățile, iar acestea sunt consistente.
 

Dr. Motan spune că, la nivelul spitalului, numărul intervențiilor chirurgicale din luna septembrie a scăzut în aceste secții, iar una dintre cauze ar fi faptul că nu a func-ționat tomograful; cazurile Secției Neurochirurgie, care ar fi putut fi operate acolo, au fost trimise în alte centre din acest motiv. „O altă cauză este că au fost mediatizate aspecte negative ale spitalului și o parte din pacienți pleacă să se opereze în altă parte. Mai sunt și cazuri în care medicii de familie trimit direct pacienții la alte spitale. Apoi, mai tre-buie lucrat și cu medicii și asistenții, întrucât nu este pusă la punct diplomația, pentru a avea o relație cât mai agreabilă cu pacienții și fa-miliile lor. Dacă nu se va lucra la acest aspect, se vor dete-riora relațiile dintre medici și pacienți”. Raportul activității medi-cale din Spitalul Județean arată că majoritatea secțiilor sunt rentabile, iar dintre acestea menționăm Nefrologia, Oftal-mologia, Oncologia, ORL, Re-umatologia, Diabet, Gastroen-terologia, Medicina Internă, Chirurgia plastică și opera-torie, Chirurgia și Ortopedia infantilă. Mai sunt și secții, precum Pediatria, Reumato-logia, Infecțioase 1 și 2 care au avut profit în septembrie, dar au deficit pe primele 9 luni. Aceasta se va repara pe parcurs, până la sfârșitul a-nului, a precizat directorul medical. La polul opus, cele mai nerentabile secții sunt Psihiatria, cu un deficit de peste 4 miliarde pe primele 9 luni ale anului, și Pneumofti-ziologie 1, cu 4 miliarde lei deficit în aceeași perioadă. Nici Pneumoftiziologia 2 nu stă prea bine, pe primele 9 luni având pierderi de aproape 700 milioane lei vechi. Deficitul bugetar pe întreg spitalul, în perioada ianuarie-septembrie a.c., este de 17 miliarde lei vechi. Potrivit directorului medical, în cazul Secției Psi-hiatrie, costurile indirecte, cu utilitățile, cele cu salariile, alimentele și medicamentele, care sunt crescute, reprezintă principala cauză pentru care această secție nu este renta-bilă. „Psihiatria trebuie să în-țeleagă că trebuie să caute bani”, a spus dr. Motan.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: